Misdaden tegen de menselijkheid.

Iedereen heeft het weer volop over ‘misdaden tegen de menselijkheid’. Of dit was genocide; en dat weer niet. Volkerenmoord. Nog maar weer eens een tribunaal. Weer zien we heel gewone mensen die het gedaan zouden hebben en heel gewone juristen die het bewijzen dan wel ontkennen. En dan moet je maar zo’n buitengewone gewone mens zijn die er een oordeel over moet uitspreken.
Heel dapper vraagt een minister van de Palestijnen het lidmaatschap aan van het Internationaal Strafhof in Den Haag. Want pas als hij  lid is, kan hij een aanklacht tegen de staat Israël indienen en het hof zich laten uitspreken of die staat misdaden tegen de menselijkheid heeft gepleegd. En hij vindt het aanvaardbaar dat een aanklacht jegens zijn eigen staat ook door de juristen beoordeeld wordt.

Het begon allemaal na de Tweede Wereldoorlog. Nou ja toen kreeg je toch de Processen van Neurenberg. Tegen de top van Hitlers Rijk. Op 8 Augustus 1945 wordt het document vast gesteld aan de hand waarvan geoordeeld zal worden over misdaad tegen de menselijkheid.
Maar lees en huiver: twee dagen daarvoor en een dag erna worden uitgerekend de grootste misdaden tegen de menselijkheid gepleegd, waarvoor nooit iemand terecht heeft gestaan. Zeker niet volgens dit eigenste protocol, dat daarvoor nu juist was vast gesteld. Atoombom op Resp. Hiroshima en Nagasaki.

Lees de aantekening daarover van Günther Anders.

Ik ben een beetje laat met dit bericht. Door omstandigheden. Excuus. Maar dan houd je het maar bij de hand voor volgend jaar.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s