De wapens van mijn vrienden zijn mijn vijanden

Jeugdherinnering. De meester vertelt over de 80-jarige oorlog. Of een andere. Daar komt bij ter sprake dat Nederlandse kooplui aan beide kanten van het front wapens en ammunitie leverden. En de discussie daarover leverde onder andere de opmerking op: “Al moest ik naar de hel varen om ammunitie te leveren en mijn zeilen zouden erbij schroeien, dan deed ik het!”

Exocet-mil

Lancering Exocet

Er lijkt me maar één ding vreemder dan het feit dat die opmerking al die 60 jaar bij me is blijven hangen. Dat is dat die wereld van militaire aankopen en leveranties blijkbaar nog zo in elkaar zit. Zaterdag 20 Augustus bericht Trouw dat Oekraïne  een van de echt grote jongens is qua wapenfabrieken, en dat Rusland er een van de grote afnemers van is. Dat verzin je niet. Maar als voortvloeisel uit de Sovjettijd heeft het wel iets redelijks.

Speelde in de Falkland oorlog niets iets dergelijks: daar had je de exocet raket. Mooi wapen van de bevriende bondgenoot Frankrijk tegen Engeland, want in bezit van Argentinië.
En het succes van ISIS is op zijn minst voor een deel te danken aan de wapenvoorraden die Amerika bij zijn vertrek achterliet. Good stuff. Het zou al wel heel cynisch zijn als Amerika daar grondtroepen tegen in zet.
In Mali zou een Westerse ‘ingrijpmissie’ te maken kunnen krijgen met de wapens die destijds aan het verzet tegen Khadaffi in Lybie gepompt werden.

Het is ook nooit goed. 

Inderdaad. Verzin iets anders.

Want de problemen ontkennen, lukt natuurlijk ook niet. 

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s