Regeerders aller landen, een Alternatief voor de geweldsspiraal aub.

Over de afschuw van de aanslagen in Parijs zijn we het een paar dagen later nog wel eens. We reageren maar niet op een site die het geweld ronkend verheerlijkt. Totale analyse ontbreekt nog. Uit die van de Belg David van Reybrouck valt te noteren dat de terroristen erg knullig hebben geopereerd. Waarvan acte. Dat komt niet in mindering op de gevoelens van afschuw en boosheid, vind ik.

Bij ons gewone mensen groeit de frustratie: het gaat maar door. Onze terechte ontzetting en woede over deze schanddaden kunnen eigenlijk nergens heen. Tenminste niet constructief. Ze kunnen bij populisten terecht. Maar dat vraagt slechts meer van hetzelfde. Het is daarom te betreuren dat politici als Mark Rutte (“ik heb geen visie”) menen nu met onverholen oorlogsretoriek te moeten komen.

Eerst maar stil zijn met hen die een geliefde hebben verloren: gewoon op het verkeerde moment op een fataal verkeerde plaats. Op genezing hopen voor de gewonden. Hun verdriet niet dicht smeren met te snelle woorden van troost.  Op de nabijheid van de Eeuwige rekenen voor hen en ons. Er zal een weg zijn.
Niet modieus nazeggen: “We hebben geen woorden!” Dat hebben we natuurlijk wel. Het woord is simpel: “Neen”. Maar dan ook de consequenties van dat neen nader ontwikkelen; structureel. Lange weg.
En nog dit: elk Nederlands dorp of stad is immers ook Parijs. Hoe haal je de angst uit de mensen. Principieel alleen door aan een Alternatief te (gaan of te blijven) werken. Een Groot Alternatief.

Dat begint al met elke link tussen moslims, vreemdelingen, asielzoekers in onze eigen samenleving aan deze misdaden af te wijzen. Populistische uitspraken die dat wel suggereren moeten standaard tot juridische vervolging leiden. Maar ook dan hoort er een vruchtbare dialoog bij. Indachtig het woord van Amos Oz: “Het is nooit verstandig om de angst van mensen te bagatelliseren. De veiligheidszorgen van de bevolking moeten serieus worden genomen.”
Kerken kunnen hier een voortouw nemen. Maar ook anderen kunnen natuurlijk vooropgaan. Het hele jaar door, en niet pas vanaf een bepaald aantal slachtoffers bij een misdaad.

Misdadig is en blijft ook het afschuwelijke geweld, dat het hele jaar door, de eeuwen door in de wereld wordt gepleegd. (Oorlogen, wapenhandel, steun aan dictaturen, omgang met vluchtelingen, structureel economisch geweld, klimaatverandering waarvan de gevolgen in de eerste plaats arme landen treffen). Dat maakt het geweld van de misdadigers van 13-11-2015 niet minder erg. Het andere geweld – hoe democratisch er ook toe werd besloten, en hoe ‘gerechtvaardigd’ het wordt gevonden  is en blijft even dodelijk. Is per definitie misdadig.

We kunnen van mening verschillen over het kader waarin die aanslagen staan c.q. gezien moeten worden. Maar volgens mij is het een misdadig kader. Want het kader zelf, is dat van ‘geweld met meer geweld beantwoorden’. Dat komt in feite neer op een geloof in de effectiviteit van het kwaad en het geweld. Dat lijkt me de echte misdadigheid, waar we het over moeten hebben.
Dat misdadige geloof in geweld moeten we af zweren. Daar moet een Alternatief voor komen. Daarom is het te vrijblijvend als President Obama spreekt over ‘aanslag op de mensheid’. Daarom vind ik het ook treurig dat Jan Gruiters van Pax in zijn blog uit komt bij “Als de golf van aanslagen inderdaad vanwege Syrië is, worden we dan niet gedwongen de modus operandi van de strijd tegen terrorisme en de oorlog tegen ISIS ernstig te heroverwegen?”
Neen natuurlijk niet, Jan. Dat had je ook uit moeten dragen op 30 september op de hoorzitting bij de Kamercie van defensie waar om op schroeven van het defensiebudget werd geroepen. Lees evt mijn blog daarover verder.

Ik kijk uit naar de eerste politieke partij die in haar verkiezingsprogramma zet: “Onze politici gaan u voor op de weg van een wezenlijk Alternatief voor het geloof in geweld. Voor iets anders moet u niet op ons te stemmen!”.

Dit bericht werd geplaatst in geloof en kerk, Politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s