Bij de Klimaattop

Wat kun je zelf doen tijdens de klimaattop in Parijs? Een paar dingen zie ik.
Neen, ik ben er niet bij, in Parijs. Ik mocht niet komen demonstreren van mijnheer Hollande. Ik mocht wel naar het voetballen, en wel naar de kerstmarkten. Maar mijn stem laten horen op de straat ten behoeve van hen op wie elders in de wereld al massaal aanslagen, veel gruwelijker dan die in Parijs vorige maand, worden gepleegd, dat mag niet.
demoParijs2015Wat geniaal, dat er toen iemand bedacht dat ze dan maar allemaal hun schoenen moesten zetten! Ik kom nooit op zo’n briljant idee. En dat dan iedereen het weet en mee doet. Wat maakt dat mijn dag goed.

 

Ik heb gisteren in de kerkdienst natuurlijk wel gebeden voor de klimaattop. Eerlijk gezegd heb ik gebeden om andere regeerders dan die gewoon doorgaan op het ingeslagen pad. In de agressieve mentaliteit van Hollande, kun je er aan toevoegen. De man heeft niet door wat er speelt.

Ik doe nog iets anders, dat er zeer mee samen hangt. Morgen 1 december ga ik naar de promotie van Judy Ford aan de VU in Amsterdam. Ze hoort bij het klasje promovendi dat geïnspireerd werd door Cees Hamelink, bij wie ook ik mocht promoveren. Ja, in diezelfde aula!
Judy, Amerikaanse, heeft onderzocht waarom we allemaal wel graag willen dat het klimaat beter wordt bezorgd, maar toch komt het er niet echt van. Een belangrijk idee dat ze hier voorlegt: ons wereldbeeld, de manier waarop wij naar de schepping kijken en onze plaats daarin bepalen, onze normen en waarden etc zitten ons inmiddels in de weg. Met als eerste natuurlijk ons idee van individualisme.  Haar boek moet je maar eens lezen.
En ik mag een vorkje mee komen prikken na afloop.

Ik overweeg bij de Klimaattop ook Psalm 104. Daarin hoor je ook van een andere manier waarop de mens zich in de schepping kan voegen.Te vinden onder de psalmenstudies.

Ik heb onder hand bereik gelegd: No Time van Naomi Klein.No timeNaast de Bijbel, zeg maar. Wat zou het mooi geweest zijn als we juist nu met een groep belangstellenden dat boek samen zouden kunnen lezen. Maar ik heb bij de planning kennelijk niet goed genoeg opgelet. Nu gaan we met een groep van start op 13 Januari te 20.00 uur in de Bethlehemkerk. Als je wilt kun je nog mee doen. We beginnen met de eerste 100 pagina’s. Rode oortjes.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s