Stilte,- een kring die al 10 jaar zwijgt voor armoede

Uitgenodigd, opgeroepen, uitgedaagd,-  wat was ik eigenlijk? Voor de viering (?) van 10 jaar stiltekring tegen de armoede. 21 juni 2016. Den Haag.

En je staat ejabbijstiltekringarmoede2016.jpgr. 25 man sterk dit keer. Vanwege het jubileum. Vaak is de kring kleiner. Maar hij is er wel. Tegenover de ingang van de Tweedekamer. Gadegeslagen vanachter de veilige glazen pui door gewichtige en minder gewichtige volksvertegenwoordigers. Zo nu en dan komt er een naar buiten; of het is een groepje dat ergens een hapje gaat eten of zo. Met een gezicht van de zoveelste afspraak. Serieus genoeg. Hangers met badges; dossiers in de hand.  De democratie geheel op stoom.

En aangestaard door wat voorbijgangers. Ze komen nog net niet aan je snuffelen, mal vinden ze het wel; of ongemakkelijk? Je weet het niet. TV-camera’s die de kring opzettelijk ongewild niet waarnemen.

Met alle respect: je hebt toch het gevoel dat velen nauwelijks je kant op willen kijken. Ze maken toch genoeg protesten en oproepen mee, zou je denken. Ze moeten weten dat deze kring er vorige maand ook stond. Tien jaar lang op alle 3e dinsdagen van alle maanden die je maar kunt bedenken. Dat zijn er heel wat. Al die woensdagen: die witte sjaals. Al die woensdagen: een bord op de buik; een bord op de rug. Al die woensdagen wordt er niet gepraat. Al die woensdagen dat de bewakers niks mogen aannemen ‘omdat we in dienst zijn’. Al die woensdagen kleine mensen die hier en daar een briefje uitdelen. Dit keer deelden we ‘broodpenningen’ uit. Ja, en je kon ze als muntje in je winkelwagen gebruiken.

Dan gebeurt het toch echt.  Linda Voortman van GroenLinks staat in de kring.

henkbaars10jaarstiltekring2016

Ze wordt ferm toegesproken door Henk Baars van STEK  en namens vele groepen die met hun poten in de modder van de armoede staan. Het gezicht van Henk maakt heel duidelijk: Armoede mag echt niet. En Linda heeft toch iets belangrijks te delen: er is in de laatste jaren toch meer begrip gekomen voor het feit dat de regering zelf een beleid voert dat armoede vergroot. Daar kun je inmiddels rustig over praten. Dat is geen vloeken in de kerk meer.

Sta je daar toch niet 10 jaar helemaal voor niks. Dat je dat nog mee mag maken. Ze had ons trouwens best succes mogen wensen voor nog eens 10 jaar die wel nodig zullen zijn.

Net als wij zelf is armoede blijkbaar een oudgediende. We mijmeren even over lang geleden toen we Landelijke armoedeconferenties hielden. Lijkt geen bruikbaar middel meer. Kleine stiltekring kan nog net. De foto’s worden mondjesmaat gedeeld op FB, er is weinig geretweet op Twitter.  Maar er is wel al dat werk onder de radar. Een enorme voedselbank; project schuldhulpmaatjes. Degelijk, intensief werk. Bij toenemende problematiek. Het wordt ook complexer. Je wilt het niet horen: steeds meer kinderen onder de armoedegrens.

Er wordt aan gewerkt; er wordt voor gezwegen. Want doodzwijgen kan niet. Toch een moment voor een fles wijn, lieve mensen.

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s