Uitdagingen en meer.

Jan Gruiters van Pax blogt: ”

Brexit vormt een formidabele uitdaging voor de politiek. Politieke leiders staan voor drie opdrachten die zij tegelijkertijd moeten aanpakken.

 • In de eerste plaats zullen zij de onvrede die onder veel mensen leeft serieus moeten nemen, niet met politieke retoriek maar met concrete plannen die de groeiende ongelijkheid in samenlevingen aanpakken.
 • In de tweede plaats moeten zij de aanval op Europa door populistische partijen afslaan, niet door hun narratief over te nemen maar door mensen te verbinden aan het politieke ideaal van een meer rechtvaardige samenleving.
 • En in de derde plaats moeten zij de droom van een verenigd en vreedzaam Europa uitdragen en zo vorm geven dat mensen daarin opnieuw vertrouwen krijgen. “

Zonder meer goeie zaken.
Hoe wel: zonder meer?
Ik raak het gevoel niet kwijt dat er iets mist. Deze drie uitdagingen golden toch al? Dus daar heb je geen referendum voor nodig; en al helemaal geen vertrek. Ik ben ook bang dat het met die uitdagingen niks wordt, omdat alle tijd gaat zitten in het weerhouden van andere landen die de weg van exit-referenda zouden willen gaan.

Boris Johnson hield op het eind van zijn speech een lofrede op de democratie;  dat was toch maar een kostbaar geschenk aan het werelddeel Europa. Hij zal wel gelijk hebben met zijn uitspraak dat het concept EU destijds een ‘noble idea’ was, maar dat het nu niet meer ‘right’ is. Hij heeft het er maar niet over wat Engeland eventueel – ik beschuldig niemand – aan het stagneren van de EU bijgedragen heeft.
Heb ik gelijk met de stelling dat dit hele referendum – en de komende eventueel – niks te maken heeft met democratie?  Is het dat wat ik mis in de tekst van Gruiters? Is het nobele geschenk van de democratie niet meer ‘right’?

 

De Borisjes – en de Geertjes en Marietjes die ook naar referenda lonken – wilden het recht terug om ‘veilige grenzen en culturele uitwisseling’ etc weer geheel te behandelen op basis van de eigen belangen. Hij zegt dat met zo veel woorden: “Dan zullen we een prima partner zijn”. Maar hij vergeet te zeggen dat ‘de eigen belangen’ die van de gebruikelijke ‘happy few’ zullen zijn.
Daar eindigt Jan Gruiters dan ook mee:

“De ravage van Brexit is enorm. En de diepere tragiek van vandaag is misschien wel dat juist de mensen die met hun proteststem tegen Europa op verbetering van hun bestaanszekerheid hoopten de hoogste prijs voor Brexit zullen betalen.”

 

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Uitdagingen en meer.

 1. Aleid Groothoff zegt:

  Lieve broer,

  Wat ben je productief, deze weken!

  Stuk voor stuk goede verhalen.

  Las je wat Joris Luiyendijk in NRC schreef? http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/06/20/ja-de-tijd-is-daar-om-afscheid-te-nemen-van-2830095

  Hij had het ook over sabotage en chantage…van UK

  ,

  Aleid Groothoff

  Coördinatrice Doorgeefluik (DGL) │ Lupine-oord 4-6 │ 3991 VJ Houten

  0306372621 (met voice mail ) │ 0617530192 (niet altijd aan)

  http://www.houtenontmoet.nl

  WH Logo groen mini

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s