Brexit: Gekkenwerk? En Tony Blair dan!

Neen, ik heb de vraag of “Brexit gekkenwerk” is niet zelf verzonnen. Hij staat in Letter en Geest van Trouw, 2 Juli 2016. Psychiater Nick Duffel spreekt bij mensen als Boris J. rustig over een afwijking waar talloze politici in Engeland aan lijden en die ze opliepen op de kostschool. Of de psychiater die afwijking zo mag vast stellen, zonder onderzoek van de patiënt, betwijfel ik. Maar goed. Hij vraagt zich wel af of ze door die afwijking niet ongeschikt zijn als politieke leiders.

Kleine moeite om even te googelen of Tony Blair ook…. en ja wel: dure schotse kostschool. Ik ontleen het aan een profiel dat Trouw in 2010  maakte, en dat afsluit met “Stond ook bekend als ‘Teflon-Tony’, de man met de antiaanbaklaag van wie alle problemen moeiteloos afgleden.”
Want ik ging toch nadenken over Blair nu dat rapport verschenen is, dat helder stelt dat hij een onverantwoorde beslissing nam door mee op patrouille te gaan met George Bush tegen Saddam Hoessein. Dat moet je toch even op je in laten werken: dan hebben ze net zwart op wit gezet dat je een foute beslissing nam waardoor een enorme moordpartij op gang is gekomen; die een verwoest land achter liet; die een vruchtbare bodem veroorzaakte voor nog meer, zeg maar eindeloos verlies aan mensen en menselijkheid,- en dan ga je vervolgens achter een klein lessenaartje staan en zeg je in woorden van een Belgisch medium: “Ik aanvaard de gevolgen van mijn beslissing en ik vraag nederig aan het volk om te begrijpen waarom ik destijds die beslissing heb genomen. Ik dacht dat in oorlog gaan toen de beste optie was”, klinkt het bij Blair. Ondanks de kritiek”.

Heeft die dure kostschool hem geleerd om ‘begrip’ te vragen? Aan het Britse volk? En die Iraakse weduwen dan? Is dat wat hem is bijgebleven? Waarom heeft niemand hem daar geleerd dat je ‘never’ idem zoveel mensen over de kling mag jagen!
Het moet toch een ‘afwijking’ zijn dat je je zelf voorhoudt dat zoiets ‘begrijpelijk’ is te maken. Als het ZO onbestaanbaar is; zo fout; zo – zegt u het maar. Als je zo gezakt bent voor je examen democratie, naar het rapport zelfs stelt.
Wat een rare kijk op de wereld heb je dan mee gekregen. Is dat ook het kostschoolsyndroom? Lees nog even wat Duffel schrijft: “Kinderen overleven de kostschool door zich van hun gevoelens af te snijden en een defensief georganiseerd ‘zelf’ op te bouwen dat hen op latere leeftijd ernstig beperkt”.  Tony. Misdadige Tony? Verblinde Tony?

Daarvoor hoef je niet per se op een dure kostschool gezeten te hebben, denk ik dan. En de Britten en andere medemensen moeten zich maar afvragen waar zij op school gezeten hebben, met als gevolg dat ze zich steeds weer deze politici op de hals halen, en hen er mee weg laten komen ook nog.

Vredesbeweging zou een verplicht vak moeten zijn. Niet alleen op dure kostscholen.

fietsenmetvlag

vlag met fietsen

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s