Zo erg is het toch niet? Erger.

Ik zit in de hoek waar mensen alom hun verbijstering uiten over de verkiezing van Trump tot 45e president van de Verenigde Staten van Amerika. De man is terwijl ik lag te slapen gepromoveerd van “ongeleid projectiel, beer, ramp, etc” naar de categorie “bevriend staatshoofd”. Wen er maar aan.

Ik laat er mijn hele denken vandaag niet door beheersen. Even dit bericht en dan vanavond met wat betrokken mensen doorlezen in “Strohonden” van John Gray. (tijdens het voetballen, dat we toch aan de Belgen gaan verliezen; dat kan er ook nog wel bij)  Dan kom je weer met beide benen op de grond.
Wel op een harde grond, eerlijk is eerlijk.

Dan besef je toch dat Trump maar een ‘minor problem’ is. Niet zo van: “Hij kan wel meevallen (het ergste hebben we nu achter de rug na die verkiezingscampagne)” Ook niet zoals Rutte beschaafd wil gaan samenwerken. Dat soort dingen. Ik zie geen verzachtende omstandigheden voor Trump.
Vraagje: Mag je deze verkiezing een misdaad van de democratie noemen?

Maar word wakker! Er is veel erger aan de hand. Onze hele wereldcultuur levert met de moderne wetenschap en techniek  het leven van de mensen uit aan een evolutie waar we onze greep op verliezen. Vooruitgang (op basis van kunstmatige intelligentie die brein van mensen overtreft) keert zich alleen maar tegen ons vanaf nu. Gray zegt met zo veel woorden dat we vooruitgangsgeloof sowieso niet hadden moeten ontwikkelen. (Die foute christenen ook!) En mensen hadden ook nooit het beeld van zich zelf moeten opbouwen van ‘de Centrale Unit’. (idem) Dat heeft toch altijd verkeerd uitgepakt. En ik moet nog met mijn gesprekspartners op zoek naar een antwoord dat we als gelovigen daarop hebben. Want godsdienst verdwijnt heus niet, zegt Gray. Wen ook daar maar aan.

Maar waar het me hier om gaat is dit: Bevriend staatshoofd Trump is zo te zien niet iemand die daar zicht op heeft, en er spiritueel een antenne voor heeft; laat staan leiding kan geven aan een tegenbeweging met perspectief. Het beangstigende is verder dat hij daarmee staat in het rijtje van andere politieke leiders. Dat maakt hem dan wel weer menselijk.

Dat is pas erg.

Dit bericht werd geplaatst in geloof en kerk, Politiek. Bookmark de permalink .

Een reactie op Zo erg is het toch niet? Erger.

  1. Pingback: Trump is van voorbijgaande aard… | Vrede is beweging

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s