Altijd maar weer Trump

Ik moet ophouden over Trump. Had er misschien nooit aan moeten beginnen. Maar de man dringt zich gewoon op aan je. Hij veegt je hele horizon weg. Je moet steeds meer mening vormen over hem. Of over mensen met een mening over hem.
Nu weer een behartigenswaardig artikel van James Kennedy in Trouw van 12 november. Hij is een kenner van mensen die op T. stemden. Hij somt alle mogelijke tekortkomingen van T. op: de man is hoogst bedenkelijk. Geen verzachtende omstandigheden zoals dierenliefde of dat hij altijd zijn kind naar bed brengt of zo. Gewoon iets menselijks. Niks.

Kennedy analyseert T. niet maar een groep stemmers; die hij meteen neerzet als ‘redelijke mensen’. Even verderop zijn het zelfs ‘mensen van goede wil’. Hij somt een aantal als nastrevenswaardig gepresenteerde doelen op, die deze mensen wilden bereiken. En hoe is het dan mogelijk dat die op T. stemmen. Dat kun je volgens Kennedy niet rijmen.
Kennedy stelt hen terecht medeverantwoordelijk voor het succes van T. Dat baart hem zorgen.

Dan lijkt me overduidelijk dat deze mensen NIET redelijk te werk gingen. Noem ze dan ook niet zo. Vergoelijk hen niet. Wrijf hen niet over de bol met ‘van goede wil’. Je maakt zo bijna nog reclame voor ze.
Je kunt niet volhouden dat deze mensen van goede wil zijn vanwege deze onredelijkheid.

Kennedy vertelt ons ook  wat hun redelijkheid om zeep heeft gebracht.  In hun ‘gesloten gemeenschap’  gaat het hun om zaken als: zorg om een traditioneel Amerika van christelijke snit. Ze zijn als de dood voor de overheid – mijn woorden- ; idem inperking religieuze vrijheden. ‘Ze vormen een model van gemeenschapszin’, aldus K.

Zie ik het verkeerd: dat zijn toch allemaal tamelijk niet-rationele grootheden? Dat maakt het ook zo moeilijk om hen bekeerd te hebben tegen de tijd dat ze een volgende mispeer aan de overwinning helpen.

Kennedy wist natuurlijk niet dat naast het zijne een artikel zou komen te staan over Heidegger die zo fout als wat was in de oorlog. Dat mag je ook niet vergoelijken of wat dan ook door hem nog te blijven neerzetten als de super filosoof van de 20e eeuw.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

2 reacties op Altijd maar weer Trump

 1. Pieter Gijsbertus Bos zegt:

  Hallo Neef en fam.
  Ik was in de ‘election-week’ bij broer John ( Hans) en schoonzus Alice ( Alie ) Zeg maar , “Nuttig – zeer noodzakelijk werk aan het verrichten en meehelpen’. om de nog steeds in operation zijnde Dairy helpen te overleven in de huidige crisis. Tussen de werkzaamheden door bij mijn nog enige zelfstandige ‘Bedrijvige ‘broer en schoonzus werd in familieverband afgewogen en gesproken over het ‘Hoe en waarom’ van het Trump fenomeen. Ik heb mezelf wel in de arm geknepen en gedacht ( en gezegd ) ‘Dit is eens in je leven om zo’n ervaring van totale ommekeer is de USAl mee te kunnen maken’.

  Wat mij bijzonder interesseerde, is, of het ‘nachtmerrie’ gevoel ook bij de wel denkende -nuchtere – van oorsprong Christelijke- kerkelijk, wel of niet meer meelevend, maar ook bij de gewone werkende ( wellicht Republikeinse) Californiërs aanwezig was.
  Jullie wisten het al . ‘Totaal geen angst of nare gevoelens bij deze ‘Zielen’ in Calif. . Vanzelf geen enkel woord van de kansel in The First Christian Reformd Church . Nog in Modesto, nog in Escalon.
  Wel, ‘Thank to God, everything is clear now’. en, ‘that’s it. ( punt)

  Wat is er dan in hemelsnaam met die andere helft van dat enorme land ( VS ) en een groot deel van onze westelijke wereld aan de hand dat wij die ras echte cowboy, met ruige en grove taal- manieren rond zaaiende Trump ‘ Trumpetterende’ Trump mis?
  Vader Cees Bos zou gezegd hebben ‘”hij is gelijk een schallend Cimbaal”! en… Als ze hersenen dynamiet waren, was het nog te weinig om zijn pet van zijn kop af te laten vliegen”.
  Dat klopt, maar dat is wat Amerikanen toch graag willen zien en horen En Trumpetteraar ‘For President’ !
  Daarin verschilt hij echt niet zoveel van zijn voorgangers. Behalve Ob-bema ( Fries voor Obama )
  Die kon heel goed redeneren, Maar dat werkt niet goed bij Vladimier. En ook Frau Angela houd van püncktlichkeit und ganz klar./ Bitte! En de Amerikaan houd vooral van betere beloning voor de werkers met hoofd en..HANDEN. Trump gaat voor ‘Everything must be clear in the future’ En ‘Lets make America great again’ Hij is al veel ‘Dynamiet’ om zich heen aan het verzamelen waarin hijzelf wellicht wat te kort schiet. Dat is wat WIJ in Calif. familieverband denken, maaar….. Het vervult daar en hier heel veel mensen met angst !
  Dan denk ik, geeft het een kans. Meer dan de helft van de kiezers ( kiesmannen) in de VS heeft hem aangewezen ! De Democraten hadden het gewoon anders aan moeten pakken, maar daar zijn ze niet goed in.
  Dus,… Laten we even met z’n allen de “Goede zender’ op onze Ontvanger gaan instellen”
  Moeder Magda Bos zou gezegd hebben,: We zitten met z’n allen naar die ordinaire VARA te luisteren terwijl we dachten dat het de NCRV was.
  Wat betreft taal en manieren is het in dit Lage Landje nog erger als in de VS. Als ik s ‘morgens de KRO/ NCRV op 2 aan heb, dan hoor ik voor 8 uur alle 3 letterige geslachtsdelen al vroeg voorbij komen! Dan maar SHIT zeggen , op de boerderij.. i.p.v. Fuck me in de media. Over verloedering gesproken…Zowel in taal en manieren kunnen we er wat van in de Lage Landen.
  De splinter in de ogen van ons volk, is zo nodig groter als de balk bij Trump of de Amerikanen.
  Vader Cees Bos: “We moesten in onze klompen kruipen van schaamte “.

  Neef hiermee is Trump van mijn C.A. Experiance in beeld geweest, wat mij betreft.
  Op de einde jaars bijeenkomst heb ik nog wel een paar familie ervaringen van Hazerwou en Calif. dus van heinde en ver . Mits die gehoord willen worden.
  Dan hoeven we het niet meer over Donald te hebben…

  Piet

  .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s