Van Aleppo geen nieuws?

Dat haal je de donder.
Nieuws van elke dag. Wat is dat voor een rare definitie dat nieuws alleen iets is dat anders is dan anders.
Neen, het is niet anders dan anders. Weer wordt een ziekenhuis gebombardeerd. Het laatste, schijnt het. Mijn woede die niets uithaalt is ook niet anders dan anders.

We hebben te maken met leiders die we vrij of niet vrij hebben mogen kiezen. Je ziet het voor je ogen straks weer gebeuren bij onze verkiezingen. De kandidaten worden op van alles gescreend – tot en met een verzonnen middenstandsdiploma – maar niet op het onmenselijke trekje van ‘dood door schuld als je op anderen laat schieten.’

Want we zitten nog steeds in een systeem dat politici dit soort acties opdragen aan wie weet wat voor jonge meiden en jongens. En ook als je tegen je militaire pensioen aanzit is het moord-in-opdracht. En in de kroeg na afloop wordt er hoog van opgegeven. Er is een traditie ook in het Westen die dit als heldendom viert. De militairen die na afloop volstrekt onbruikbaar voor een ‘normale’ samenleving afzwaaiden, worden weggeregeld als ‘terloopse schade’. Maar het is de aard van het systeem.

HET NIEUWS is natuurlijk dat er nog een of twee dokters doorgaan; nog een handvol verpleegsters. Een dozijn medemensen. En de vele patiënten. Die gaan allemaal door. Ze hebben geen keus. Worden ze zo uit al hun morele dilemma’s verlost? Ze zullen zo dadelijk wel door hun medicijnen heen zijn; verbandmiddelen zullen ze wel maken van de vale gordijnen die uit elke kapotte woning wapperen. En ze zullen overleven op een kapotte watervoorziening. Toch. En wij maar denken dat dat niet kon.

Laten wij in het Westen ook nieuws worden. Het is maar iets kleins. Laat op elke partijlijst straks een stip staan voor de kandidaat die echt ‘een spaak in het wiel’ (Bonhoeffer) van de oorlogsmachinerie wil steken. Dan zetten we daar de hele Kamer mee vol.

Dan doe je tenminste wat. En dat is nieuws waar je mee thuis kunt komen.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s