Vox populi

Ja, dat was wat: de stem van het volk.
Welk volk?
Welke stem?

Je hoort mij niet over populisme. Daar gaan anderen maar over. Ze suggereren wel, dat dat eng is. Zij die het erover hebben willen het doen voorkomen dat zij niet populistisch zijn. Godbewaar. Iemand schijnt het zelfs gestopt te hebben. Ik wilde wel dat er meer reden was dat te vertrouwen. “Het populisme stoppen, ja door achter aan te sluiten”, wordt er al gauw geroepen. Of anders mag ik misschien vragen: “Als je het populisme stopt welke kant gaat het populus dan op?”
Een beetje in de trant van: doe religie vooral achter je eigen voordeur. Dan moet je toch echt je hart vast houden wat mensen in de publieke ruimte ervan maken!

Ik denk aan een woord van Jezus over een boze geest die uit een mens is gegooid Opgeruimd staat netjes. Maar de boze geest keert later terug naar wat hij – mind you – ‘mijn huis’ noemt: met medeneming van tien andere boze geesten, ‘bozer dan hij zelf’. Tel uit je (zetel)winst.

Ben benieuwd of het daar zondag ook over gaat als het volk Gods onderweg ‘de stem verheft naar boven’. (psalm 33:1 Oude berijming).  Laat het heel basic gaan over de Vox Deï. Die moet je vooral HOREN. En wat hoor je dan? “De stem van het ijle zwijgen” (vertaling Buber/Rosenzweig 1 Koningen 19. ). Om die stem te doen.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s