Een nutteloze massa

Ik lees bij Yuval Noah Harari – je weet wel: van “Homo Deus”- een toespitsing van de preek die ik zondag 7 mei 2017 hield.

Wetenschappers zijn nu zo ver dat ze de mens kunnen bezien en behandelen als een verzameling algoritmen. Bij Google, Facebook of Microsoft kunnen ze die steeds beter beheersen. Die kunnen als een soort superalgoritme veel meer gegevens over onszelf en onze wereld beheren dan welk menselijk brein dan ook. Voor het gemak gaan we dan allerlei beslissingen daar aan over laten; tot de meest intieme en individuele toe.
Harari schrijft dan: (p 361)

“… de mensheid wordt verdeeld in een massa nutteloze mensen en een kleine elite van geüpgradede (sorry, jab) supermensen. De autonomie van mensen wordt steeds meer overgenomen door hyperintelligente algoritmen; dan zal het liberalisme imploderen.”
En dan komt het:

“Wat voor nieuwe religies kunnen het vacuüm dan vullen en welke ideologieën zullen de verdere evolutie van onze godgelijke nakomelingen aanvoeren?”

De evangelie lezing Johannes 10:10 sprak die zondag van ‘leven in al zijn volheid’. Ik lees dat als: het alternatief ligt al klaar! Maar je hebt misschien dat elftal Theologen van Trouw wel nodig om dat uit te werken en te zorgen dat het ook echt op agenda 2025 komt.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s