Spreekkoren, KNVB en Vrouwenvoetbal

Vanmorgen(13/07/2017) kwam in Trouw een bejaarde voetbalfan aan het woord. Ze kon niet meer naar haar geliefde Feijenoord en racistische/anti-semitische spreekkoren verfoeide ze. Dat wilde ze maar even gezegd hebben.
Het herinnerde me aan een blog van twee jaar geleden al weer. Bij een incident met spreekkoren in de Galgenwaard, Utrecht. Daarin zei ik dat de KNVB erover had aangeschreven met o.a. het voorstel om tegen de spreekkoren in, de namen te laten lezen van omgekomenen in de Holocaust.

Om een of andere duistere reden heb ik nooit het antwoord doorgegeven dat de KNVB wel degelijk (na enig aandringen) gaf. Hierbij gaat het. Alle bobo’s hebben een kopie op zak natuurlijk nu het Europese kampioenschap voetbal voor vrouwen in ons land is neergestreken. Hoewel, nu ik gisteren Vera Pauw (geweldige ambassadrice nog steeds, die vrouwen leerde “naar voren te verdedigen”) weer aan het woord heb gezien, ben ik zo naïef om te geloven dat het abjecte  geschreeuw daar niet te horen zal zijn. Buurvrouwen op ons pleintje hebben hun huis behangen met forse spandoeken. Hup, Leeuwinnen! Misschien is vrouwenvoetbal als zodanig wel nog wel een beter tegengif tegen alle onfatsoen en erger dat van tribunes kan neerdalen.

Maar nu het antwoord van de KNVB waar het om gaat.

“Onlangs heb je hulp aangevraagd bij onze afdeling publieksvoorlichting. Hieronder vindt je een samenvatting van je vraag en ons antwoord. Mocht je vraag en/of opmerking niet naar tevredenheid zijn afgehandeld, dan kun je hier binnen 7 dagen op reageren.

Bedankt dat je van onze servicedienst gebruik hebt gemaakt.

 Onderwerp
Spreekkoren
 Vraag & Antwoord
 Reactie Via e-mail (Servicedesk) 11/06/2015 12:24
Geachte heer Bos,

Hartelijk dank voor uw eerdere e-mail met daarin uw suggesties ter voorkomen van spreekkoren.
Hieronder nog even de passage uit uw betoog waarin u zoals beschreven onderstaande suggestie doet.

‘Toen heb ik FCUtrecht en de KNVB maar eens een mail gestuurd. Ervan uitgaande dat die wel degelijk uit het goede hout gesneden zijn, en dit gedrag van hun leden (?) graag veranderd willen zien. Ik wilde graag weten in welke richting hun gedachten gaan. En met name vroeg ik me af of ze wel eens aan het volgende gedacht hadden.
Doe iets met het noemen van namen van Joden e.a. die in de ovens van vernietigingskampen verbrand zijn. (http://102000namenlezen.nl/) Je kunt bv aangehouden koristen die namen gedurende een half uur laten voorlezen. Al dan niet in een leeg stadion.
Of je laat die namen uit de luidsprekers klinken en de spreekkoren overstemmen.
Maak het los van die spreekkoren en maak voetbaltempels plekken waar met enige regelmaat die namen gezegd worden; voor de bewustwording, en natuurlijk met sobere inleiding. Bijvoorbeeld bij voetbalwedstrijden begin Mei of rond 6 Augustus toen er in Hiroshima zo veel mensen verbrandden.
Ik wil graag weten of zoiets al eens bedacht is. Zou het werken? Het is misschien erg ‘out of the box’ gedacht. De gemiddelde voetbal bobo zal wellicht zo niet kunnen denken. Laat staan de arme hooligan met zijn rare idee van ‘dat moet toch kunnen’.’

Dat bepaalde spreekkoren niet wenselijk zijn en/of thuishoren in voetbalstadions en op Nederlandse sportvelden moge duidelijk zijn. Zo zijn er al meerdere suggesties en initiatieven voorgelegd aan de KNVB om kwetsende spreekkoren tegen te gaan. KNVB volgt de onderstaande lijn (met als voorbeeld de spreekkoren rond FC Utrecht – Ajax):

‘Aanklager betaald voetbal onderzoekt antisemitische spreekkoren
Spreekkoren FC Utrecht: boete van 10.000 euro en wedstrijd zonder publiek op Bunnikside
FC Utrecht heeft van de onafhankelijke aanklager betaald voetbal een schikkingsvoorstel gekregen voor de antisemitische spreekkoren tijdens de wedstrijd FC Utrecht – Ajax op 5 april 2015. Het voorstel bestaat uit een geldboete van 10.000 euro en een lege Bunnikside tijdens de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Ajax. FC Utrecht heeft tot maandag 1 juni 12.00 uur de tijd om te laten weten of de club akkoord gaat met het schikkingsvoorstel.’

Aanpak van spreekkoren
Discriminerende of anderszins kwetsende uitingen in de stadions worden aangepakt, omdat voetbal voor iedereen is en in het stadion iedereen welkom is. Hiervoor zijn landelijk afspraken gemaakt tussen het ministerie van Veiligheid en Justitie, de politie, het Openbaar Ministerie, burgemeesters en de KNVB. Deze afspraken liggen vast in het ‘Kader voor beleid: Voetbal en Veiligheid’. Clubs en de KNVB hebben vervolgens op lokaal niveau afgesproken dat thuisspelende clubs een belangrijke rol spelen in het optreden tegen spreekkoren in hun stadion. Zij kennen hun bezoekers het beste, zijn verantwoordelijk voor de orde en veiligheid in hun stadion en hebben de faciliteiten in het stadion om bij spreekkoren actie te ondernemen. Als de spreekkoren desondanks toch doorgaan, kan de club de scheidsrechter verzoeken om de wedstrijd stil te leggen. Als dat gebeurt, overlegt de club met de lokale autoriteiten over de maatregelen in het geval de spreekkoren doorgaan nadat de wedstrijd wordt hervat. Zij instrueren vervolgens de scheidsrechter.

Aantal discriminerende spreekkoren beperkt
Het incident tijdens FC Utrecht – Ajax laat zien dat er constant aandacht moet zijn voor het bestrijden van spreekkoren. Iedere keer dat er sprake is van een spreekkoor is absoluut een keer te veel. Gelukkig is het aantal discriminerende spreekkoren in het voetbal beperkt. Vorig seizoen werden er in Nederland 819 wedstrijden in het betaald voetbal gespeeld, waarbij er 5 keer aantoonbaar sprake was van discriminerende spreekkoren en 84 personen een stadionverbod kregen voor spreekkoren.

Overleg met organisaties
Het bestrijden van discriminerende spreekkoren heeft de voortdurende aandacht van de KNVB. In het licht van deze actualiteit is het goed te weten dat de KNVB goed contact heeft met diverse Joodse belangenorganisaties, waaronder CIDI en CJO. Bij deze gesprekken is het uitgangspunt om te komen tot een structurele, gezamenlijke aanpak gericht op bewustwording waarbij ook supporters en clubs een rol spelen. Doordat antisemitisme een maatschappelijk verschijnsel is, dat zeker ook buiten het voetbal plaatsvindt, wil de KNVB aansluiten bij initiatieven van de overheid.

Met vriendelijke groet,
KONINKLIJKE NEDERLANDSE VOETBALBOND

Met als enige aantekening mijnerzijds nog, dat men alleen beschrijft wat er door hen ondernomen wordt, – en dat is best heel wat – ; maar het voorstel als zodanig wordt met geen woord beoordeeld. Maar als de Vrouwen het nu maar goed doen, kan ik daarmee leven.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s