Ik schaam me…

… dat ik gisteren, 6  augustus, pas bij een journaal-uitzending erbij bepaald werd dat 72 jaar geleden de atoombom op Hiroshima gegooid werd. (Hij ‘viel’ natuurlijk niet! Hij werd gericht gegooid. ) Niet bij de voorbeden gevoegd; de Vredes/regenboogvlag niet uitgestoken.

Op zich een leermoment:
Maar niet van: “Je wordt blijkbaar oud, man!”.
Ik was blijkbaar te zeer met andere zaken bezig. En niets in mijn omgeving dat me eraan herinnerde. Dat is wel verontrustend, maar geen excuus:  de hele wereld (op het journaal na)  is er niet mee bezig. Het zou ook gewoon een marker in het Kerkelijk Jaar moeten hebben.

Hoewel, in de loop van het jaar sloten de meeste landen ter wereld dan toch maar een verdrag waarin nucleaire wapens verboden zijn. Velen in mijn omgeving hebben daar nog een handtekening voor gezet!
Niet dat we er nu zijn, want de landen die die wapens al hebben, ondertekenden niet! En Nederland stemde zelfs tegen. Ik snap de politieke redenering wel, maar ook daar schaam ik me voor; plaatsvervangend.

Ik pleeg op zo’n gedenkdag te verwijzen naar Günther Anders, die deze datum als ‘begin van de (eigenhandige) Apokalyps’ betitelde. Het is de vreselijkste datum.  Sindsdien is de mensheid vermoordbaar. Als je het nog eens kort na wilt lezen, klik hier. En voor wie nog wat dieper erover wil nadenken is er die andere tekst van Anders. “De fatale dead-line 6 Augustus 1945”

Maar de vlag hangt inmiddels wel weer. Een inhaalsvlag.  (De foto is nog van de PACE-generatie vlaggen.)Vredesvlagaanhuis

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op Ik schaam me…

  1. Pingback: Zondag Nagasaki en Hiroshima | Vrede is beweging

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s