Het is me het dagje wel

Zojuist al die tekst van Thomas Merton die zich, als ik het zo mag zeggen ‘aan mij vergreep’ , bij de kladden kreeg. Die ene stille vogel die ziet..

En nu lees ik wat volgens Stephen Hawking  de belangrijkste discussie van onze tijd is. Hij doelt op het boek Life 3.0 van Max Tegmark. Life 3.0
We zijn blijkbaar kosmisch ontwaakt. “Maar als ons universum nooit was ontwaakt, zou het wat mij betreft volstrekt zinledig zijn geweest” (en dan komt het: ) ” niet meer dan een kolossale verspilling van ruimte. Mocht ons universum ooit weer permanent inslapen……dan zal het helaas weer betekenisloos worden.” NB: dan ben je nog maar op p. 39.

Mocht je dit in dramavorm willen hebben, lees dan verder wat Günther Anders schrijft van Noach. Maar dat by the way.

Ik vraag me sterk af of Tegmark niet in een paradox is vervallen. Er klopt vast iets niet. Maar zijn thema blijft: we kunnen een tweede rondje kosmisch bewust worden opstarten. En waar blijven we dan?

Dat is inderdaad ‘different cake’. Ik zal een helder hoofd zoals van die vogel hard nodig hebben de komende leesuren.

Ook dit: waar hebben we het nu helemaal over bij de politicus van het jaar (van ons Nederlandje, nog wel!), de discussie over ‘Heilige strijd’, bitcoins, zelfs arbeidsloos inkomen, als we het niet over de (on-)mogelijkheden en (on-)verantwoordelijkheden van onze opvolgers hebben.
Ik wil de deelnemers aan alle andere discussies – sexueel misbruik, black lives matter, plastic soep, journalistieke vrijheid, vervolging van homo’s, ontoereikende democratie, onbetamelijke politieke leiders, tabak en alcohol etc. – niet wegzetten als nerds, maar ik denk dat we eerst en vooral Tegmark moeten meemaken om het vizier scherp te stellen.

Hawking heeft volgens mij gelijk.

Dit bericht werd geplaatst in Welzijn, weten schap. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s