De vijand achter het kwaad

AfbeeldingsresultaatMartin Luther King jr. komt in zijn prekenbundel “Sterk door liefde” (p. 106) te spreken over de gelijkenis van Jezus over het onkruid tussen de tarwe.
Hij hoort Jezus hier iets heel wezenlijks zeggen: “Ik probeer geen verklaring van de oorsprong van het kwaad te geven, maar het is het werk van een vijand”.

Ik schreef daar destijds vanaf het reservebankje ook een paar overwegingen bij. Zo van “Aha, de mens achter het werk!” Ik heb dat nu herschreven. Lees verder.

King is eigenlijk niet met die gelijkenis bezig maar met “Israël zag de Egyptenaren dood aan de oever van de zee liggen”. Exodus 14:30.  Je weet wel : dan gaan de Israëlieten dansen en zingen. Maar de dienstengelen zien, dat de Heer niet mee doet aan de vreugde. Dan krijgen ze te horen : “De werken van mijn handen verzinken in de zee, en jullie zeggen een lied voor mijn aangezicht”.
Dat lijkt me een eerste stap naar wat ik noem: “ont-vijanden”.
Maar ik zal er nog wel meer van moeten zeggen.

Dit bericht werd geplaatst in geloof en kerk. Bookmark de permalink .

3 reacties op De vijand achter het kwaad

  1. Henk Blom zegt:

    Beste Jan Anne,
    Mooie gedachte van het antwoord op de vraag, waarom de Heer niet deelt in de vreugde van de Israëlieten over de overwinning op de Egyptenaren, die dood aan de oever van de zee liggen: “Het zijn wel mijn schepselen”. Maar waar vind ik als ongeduldige en vluchtige bijbellezer dit laatste citaat? Je noemt wel Exodus 14:30, maar daar vind ik niet die zo mooie en belangrijke uitspraak. Of kijk ik er overheen? Help me, waarvoor bij voorbaat dank.
    Henk Blom

  2. bosjananne zegt:

    Dank Henk Blom, ik heb de midrasj weer opgezocht nav je vraag en correcter weergegeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s