Helaas

Ik ga graag nog eens hier en daar uit preken. Je komt zo nog eens ergens. Bv op een preekstoel die je in de kerkzaal zelf niet kunt bestijgen, omdat er geen ruimte voor het trapje naar boven is. Na de handdruk van de dienstdoende ouderling moet je even de kerkzaal verlaten en via de kerkenraadskamer een deur achterin de preekstoelwand openen. Dan ben je er!
Gastpredikers zijn een schaars en gewild goed. Je wordt met alle egards ontvangen. Iemand legt je uit waar alles staat; hoe je er komen moet; hoe erg het soms is met parkeerregelingen.
En dan heeft men je al heel subtiel laten weten dat je geen liederen op moet geven waarin God met “Je ” wordt aangesproken. En of je acclamaties maar achterwege wilt laten. En heel vertrouwelijk: er is bij ons geen kindernevendienst meer nodig.
Het omrekenen van de liednummers van de ene bundel naar de andere is een nieuw fenomeen geworden, maar wordt niet extra vergoed. De kosten van de veerpont weer wel.

Maar nu dit. Dit zul je nog niet meegemaakt hebben. Dit moet wel voor het eerst in de geschiedenis zijn.
Ik krijg het mail: “De kerkenraad heeft besloten op ….. in de middag een popdienst te organiseren in onze kerk. De ochtenddienst laten zij daarom vervallen. Dus helaas moet ik u afzeggen.”
Ik zie er de humor wel van in: je moet het afleggen tegen een popgebeuren! Ze moesten eens weten hoe aardig ik met popteksten uit de voeten kan. Neen, niet met de muziek, daar heb ik niks mee. Zie zelf maar: over Cash; of over U2; of over Racoon. En over Up & Up.  Ja, dominee kent zijn klassieken!
Neen, zonder gekheid: terecht dat ze mij daar niet voor vragen. Ik ben hooguit een kritische buitenstaander van die wereld, en daar zit niemand op te wachten. Of is dat een punt dat ik zou moeten maken? Ik doe het maar niet.

Merk overigens het woordje ‘helaas’ op. Is het beleefdheidshalve, zodat het bericht niet nog korter is? Vindt ze het jammer voor mij? Of vindt ze het besluit eigenlijk niet deugen? Ik ga het haar maar niet vragen.
Wie weet mag ik dan volgend jaar weer. Indien God wil en wij leven.

Dit bericht werd geplaatst in geloof en kerk, Humor. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s