Is God weg uit de kersttoespraak van de koning?

Bij zijn eerste troonrede waren we gespannen en gaven we onze nieuwe vorst alle voordeel van de twijfel. Zou hij of zou hij niet met een zegenbede, een echte, eindigen?

En later hielden we ons hart vast voor zijn kersttoespraak. Ik heb voor alternatieven gepleit. Vooral ook om te voorkomen dat we zijn prestaties zouden blijven afmeten aan die van zijn moeder op Kerst. Ik heb daar regelmatig iets van gevonden, als hij ons weer toesprak. Hij spreekt nog steeds niet op het Suikerfeest van honderdduizenden van zijn moslimse onderdanen, zoals ik aangeraden had. Zie verder deze. Of lees dit. 

Maar er ligt nu een nieuwe. Ook daar heb ik me in verdiept. Het blijkt een chronische kwaal te worden bij mij. Lees maar weer.

Bij onze vorst is iets anders chronisch aan het worden, denk ik. Namelijk dat hij zich aanpast aan een trend van communiceren waarbij we heel toegankelijk willen overkomen maar het niet meer over de waarlijk urgente zaken kunnen/ willen hebben. In zijn geval zal het ook wel niet ‘mogen’ zijn. Zijn dienaren gaan over de echt urgente zaken. Ja, dan voed je wel het verlangen dat dit dan maar de laatste in dit genre mag zijn.

Die dienaren en andere onderdanen krijgen trouwens aan het einde niet Gods zegen toegewenst. Zij (en wij) moeten het maar doen met het geloof in ons zelf en in elkaar. Dat is knap mager.
Dus ik kan maar blij zijn dat er op 1 januari echt van Zegen wordt gesproken. Wees er allemaal bij, zou ik zeggen. Want je zult het nodig hebben.

Dit bericht werd geplaatst in Politiek, Regering, Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s