Klimaatmars en Günther Anders

Vandaag weer een artikel gelezen over een vergeten filosofe. Rosa Rand. Dacht ik meteen aan mijn favoriet: Günther Anders.

Andershandschrift

Handschrift Günther Anders

In het artikel werd nog maar eens diens eerste echtgenote Hannah Arendt genoemd die het ‘wel had gemaakt’. Anders is ver uit de aandacht gegleden.
Ik probeer daar wat aan te doen, middels werkvertalingen in het Nederlands van zijn boeken en artikelen. Nu heb ik uit zijn Hoofdwerk “Die Antiquiertheit des Menschen” , Band I het essay ‘De wereld als fantoom en matrix’ vertaald en op mijn blog geplaatst.

Verregaande gedachten, gepubliceerd al in 1979 over wat Radio en TV met de mens doen. Niet andersom. Uiterst opmerkelijk voor die tijd al; en nog.
Het andere essay dat ik al een tijdje geleden plaatste Over de atoombom is minstens zo actueel.

En ik denk ook aan morgen, 10 maart 2019, dag van de grote klimaatmars. (Ben aan huis gebonden; dochter zal ook namens mij gaan.) Misschien kan men goede inspiratie putten uit dit citaat van Günther Anders (Inleiding Antiquiertheit):

“Want zijn ( de mens)  productie schijnt alle grenzen doorbroken te hebben en deze doorbraak heeft de doorbraak van alle nog bestaande grenzen van andere vermogens des te duidelijker aan het licht gebracht. Het vage speculeren over onze eindigheid, die nog niet eens uitgaat van onze behoeftigheid maar uitsluitend van onze dood (daar kun je metafysisch fatsoenlijker over praten dan over honger) is vandaag de dag niet meer toereikend. De grenzen moeten echt getrokken worden”.

Ja, er moet gelopen worden! Veel succes, morgen. Weinig holle leuzen, goede moed.

Dit bericht werd geplaatst in media, Politiek, Vredesbeweging, Welzijn, weten schap. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s