Atoomwapens : een sprong in het niets

Hoe lang gaat dat verhaal nu al met ons mee?
Daar waren wetenschappers die een atoombom hadden ontwikkeld en toen naar de president van de Verenigde Staten gingen om hem te waarschuwen tegen dat wapen. Ze kregen ten antwoord :  ‘Mijne heren, wie heeft die dingen nou gemaakt? Ik soms? Jammer dan ook niet dat men die dingen wil hebben. En overigens is er geen enkele reden dat U zich schuldig moet voelen. U hebt helemaal geen recht op dat gevoel, omdat het ‘hebben’ of ‘niet hebben’ waar het nu om gaat ondubbelzinnig hoort op het terrein van de politiek. Daar hebt u net zo weinig te zoeken en daarvan hebt u net zo weinig verstand als ik iets in de wetenschap heb te zoeken of daarvan verstand heb’.

Ik kwam het (weer) tegen toen ik een werkje van Günther Anders (zie een hele rubriek op mijn website) vertaalde: De Sprong. Het is een betrekkelijk klein artikel in de bundel ‘Die atomare Drohung’. Maar het is m.i. zo fundamenteel, dat heel de anti-atoom beweging het in de bagage hoort te hebben. Maar natuurlijk ook en vooral de ‘haves’ , de leiders van staten, die nucleaire wapens hebben; en hun slippendragers. De mensen die ze zelfs willen vernieuwen en bruikbaar vinden.
Dit kleine werkje moge dienen als uitnodiging om ook het grotere werk dat ik daar in werkvertaling neer zet te lezen. Neem het dramatische verhaal van Noach in de versie van Anders. Of de Stellingen voor het atoomtijdperk.  En meer. Langzamerhand hoop ik de nog niet vertaalde stukken ook te plaatsen.

Je bent met atoomwapens buiten de categorie wapens gesprongen. Ze kunnen geen doel dienen. Geen enkel. Ik denk niet dat je als politicus over dit spul mee mag praten, als je wat Anders inbrengt niet beantwoord hebt. Veel succes ermee.

 

Dit bericht werd geplaatst in Politiek, Regering, Vredesbeweging. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s