De hydra van de goede wil

Een beetje vet aangezet door Günther Anders; dat wel. Griekse mythologie. (Aan wie doet me dat nu toch denken? Brrrr, gauw verder)
Anders duidt hiermee de wereldwijde veelhoofdige beweging tegen de atoomwapens aan. Je weet dat hij een hele bundel essays, toneelspel, artikelen aan dat thema wijdt. Ik heb daaruit weer een deel vertaald. Titel: Over verantwoordelijkheid heden. Het hoort bij mijn project om het denken van deze gigant wat meer toegankelijk te maken voor het Nederlandse publiek.

Het mag dan wat opdringerig klinken, maar ik denk echt dat we dit allemaal ons eigen moeten maken. Er hangt te veel van af: de vernieuwing zelfs van atoomwapens; en het dreigen alleen al met dat spul. Laat het niet op zijn beloop; onderken het valse geloof in ‘het zal wel meevallen’ of het alibi van ‘we doen toch geen kwaad, wat doen wij er nou toe?’ Met alle variaties van: het is mijn terrein niet om ergens tegen te zijn; om me ergens tegen aan te bemoeien. Het is mijn verantwoordelijkheid niet dat er nog steeds een kans is dat een volgende generatie niet meer verder kan op deze planeet. Enkel en alleen omdat we de in zwang zijnde bezitters van de bom niet in het aangezicht weerstaan. Ook in Nederland zit nog een regering die in die atoomwapens moet geloven. Noem dat maar eens ‘geen visie hebben’. Hoe makaber! En we bestrijden dat niet feller. Hoe kan het bestaan dat je niet beseft dat dat een duistere visie is, een negatieve; doordrenkt van de twee-hellen-leer die Anders hier zo fors aanvalt. Laat je ogen openen.
Anders licht hier de specifieke verantwoordelijkheid van wetenschappers uit; om zich wel tegen te verklaren. Toon dat wetenschap niet waardeneutraal is. Nu zeker niet meer nu onze wapens globaal zijn. Vergeet die hooggeroemde ‘objectieve’ wetenschap; die is zo lekker misbruikbaar, onderweg naar de totalitaire staat. Heb nou eens door dat dat het grootste gevaar is dat we nu lopen.
Maar die anti-atoombeweging is er wel degelijk. Nog steeds. Laat je door deze man Anders, mens-van-goede-wil van het eerste uur inspireren.

Dit bericht werd geplaatst in Politiek, Regering, Vredesbeweging, weten schap. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s