Windstilte in het atoomtijdperk

AndersTVClose83.gif

Anders op TV 1983

Twee citaten van Günther Anders. Hij weer.

Het ene luidt:

‘Vrede is de enige kans op het veroveren van vrede.’

Hij is dan bijna aan het slot van een voordracht in 1959 voor de Deutsche Friedensgesellschaft.

En eerder al had hij zijn gehoor daar op het hart gedrukt:

‘Elke dag die we winnen is wel een gewonnen dag, maar geen gewonnen dag zal een garantie zijn dat de dag van morgen ook gewonnen wordt. We zullen nooit aankomen’.

Het eerste is een open deur intrappen, als het goed is. Maar als je het hoort, vlijmt er wel een moreel mes door je lijf: en waarom zitten we dan niet met zijn allen op dat spoor!

Günther Anders heeft zijn gehoor dan ‘in de windstilte’ van een bijna optimistische tijd – het waren mijn tienerjaren in het nieuwe land van de Noordoostpolder, waar het prima ging; ik zou zo ongeveer op de universiteit los gelaten worden – strikt voorgehouden waar de huiveringwekkende verantwoordelijkheden zouden komen te liggen voor huidige en aanstormende generaties.  Wat had hij daarbij een Adenauer goed door, die men zijn gang heeft laten gaan. Wat zou dat onze ogen moeten openen nu nog steeds!

En wat onderstreept dat tweede citaat dan de urgentie om toch geheel en al anti-nucleair te gaan. Niet omdat ik het zeg, maar omdat Anders het je zo onontwijkbaar op je bordje legt.

De twee citaten komen uit een voordracht die Anders opgenomen heeft in zijn bundel ‘Die atomare Drohung’. Ik heb er op mijn website een soort werkvertaling van geplaatst. Ik kom maar niet van de idee af dat veel meer mensen Anders alsnog zouden moeten lezen. Je ogen gaan echt open, nog na al die jaren.

Dit bericht werd geplaatst in Politiek, Regering, Welzijn, weten schap. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s