Licht dat ophoudt; licht dat ons aanstoot

Ik had de eerste foto van het ‘zwarte gat’ niet aan zien komen. Niemand had mij verteld dat ze er aan werkten. Robbert Dijkgraaf wist er natuurlijk wel van. Ik geloof trouwens niet, dat hij erover gaat; maar dat lees ik straks wel in zijn nieuwe boek dat op het te-lezen-stapeltje ligt. Prof Falcke en Katie Bouman moeten gedacht hebben: ‘Jan Anne pikt het wel op uit de media of zo!’ Maar niet dus. Ik wist echt van niets.
Wat kun je je dan dom voelen.
Weer niet op de hoogte.
Weer niet de goede mensen gevolgd op Twitter.
Weer niet de juiste themagroep op LinkedIn.
Weer niet het goede vakblad gelezen; de juiste website bezocht….

Ben wel onder de indruk. ZwartGatMessier_87_(cropped)Maar als ik het goed zie, zie je niet dat zwarte gat zelf. Maar je ziet waar het licht ophoudt. En dat is minstens zo intrigerend. Heb ik dat goed? Of is dat onzin? Is dat een lege plek in mijn brein?
Paar dagen later legt Prof. Falcke ook nog uit, volgens Trouw, dat ‘het een van de meest extreme objecten is die je kunt zien in het heelal’. Wat voor ergs is er dan nog meer, denk ik dan. Waar denkt hij aan? En dit zou volgens hem ook (nog maar) ‘de poort van de hel’ zijn. Zou hij bedoelen dat de hel nog extremer is, en dat die ook nog zichtbaar gemaakt kan worden in het heelal? De hel een object? De gedachten buitelen over elkaar heen. (Op Twitter antwoordt de professor: “Wij kennen een hele boel extreme objecten: supergrote sterren, witte dwergen, neutronen sterren, supernova explosies …)

Het is lijdenstijd, stille week: we focussen op de hel op aarde.

Licht dat ophoudt. Dat kon toch niet. Dat kan dus wel. Dat is nieuw…..
Licht dat de duisternis WEL heeft gegrepen….
Een duisternis die het licht wel overmocht….
De metafoor van Johannes 1: 4- 12(14) is nog ontzagwekkender / gewaagder dan ik tot nu toe had beseft. Maar zo’n plaatje rukt je wel weer rechtovereind, als je die metafoor al te gezapig als vanzelfsprekend hanteerde. Het Licht ‘spreekt niet van zichzelf’.  Maar van ‘Het licht van het licht’ (Hans Andreus).
Ja, ik ben er onrustig van.

Nog iets anders dat ik niet zag aankomen. Voor mij ook super nieuw. Een medemens die over het fietspad aan komt stormen, staande op een skateboard. Hoeft hij niets voor te doen. Fier overeind. Handen in de zakken. Maakte makkelijk 20 km per uur. En zo stabiel als wat: alsof hij tegelijk ook een boek had kunnen lezen of een fijnmazig stukje kant kon klossen. Ook  hier niemand die me gewaarschuwd had dat dat vrij in de Alblasserwaard rond kon tuffen. Maar dat deed hij wel. Men moet gedacht hebben: ‘Jan Anne ziet het vanzelf wel’.  Mij in het duister latend over hoe hij de besturing had geregeld. Maar hij flitste langs me heen; remde af, stak behendig een weg over en whoeoeosh hij was verdwenen. Pure magie als je het mij vraagt.

Het zullen wel leermomenten zijn: er kan altijd weer iets nieuws komen.  Een van de wetenschappers opperde, als ik het goed heb, dat terwijl ik ooit weer eens door de Waard wandel toch iemand een of andere vorm van onderzoek bij elkaar gedacht kan hebben om WEL informatie uit dat  zwarte gat te krijgen. Maar de leer zegt toch dat daar geen enkele informatie kan ontsnappen…. Dat is dan wel erg vet nieuws, zeg.

Of ik moet hopen op dat moment? Terwijl allerlei mensen me voorhouden dat wij mensen en onze wereld oud, ouder, verouderd zijn …. Maar dat Woord van het Licht is wel vlees geworden, en heeft onder ons (‘en allen die daar verre zijn’) gewoond.

En ik loop maar te denken aan / te geloven in die Nieuwe Wereld: waar gerechtigheid woont.. Dat is nog vetter goed Nieuws.

 

Dit bericht werd geplaatst in geloof en kerk, weten schap. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s