Onze lieve vrouwe brandt…

Of ik wat vind van de brand in de Notre Dame van Parijs?

Misschien vind ik in de eerste plaats wel dat wij Nederlanders daar net wat anders mee omgaan dan de Fransen. Ook bij ons worden kerken naar Maria vernoemd, maar dan zetten we er wel ‘lieve’ bij. Dat zal bij Rooms-Katholieken nog wel dieper steken dan bij mij als protestant. Maar is de Dame in Parijs daar te groot voor? Is ze dan niet ‘lief’, – alleen maar ‘onze dame?’ Hebben de Fransen haar nog meer op afstand gezet dan … noem maar wat. Of wisten ze dat ‘lief’ toch wel uitgesleten zou raken en hebben ze dat op voorhand maar weg gelaten?
En dan al die Parijzenaars op de knieën op de snoeiharde keien van de Franse straten. Die hebben ze a.s. zaterdag weer nodig voor rellen, natuurlijk. Maar nu bidden… Even lijkt religie weer heel normaal; niks randverschijnsel: hele straten vol. “Alle klokken luiden, bim, bam, bom!” Iedereen vindt er ook weer wat van.
Nu wordt weer eens gemeld dat er elke dag vier missen worden gehouden. Want dat krijg je natuurlijk als je er al 850 jaar staat: dan sta je voor continuïteit. De eeuwen door. Terwijl jij godweet wat uitstukte, als individu, als regeerders, als volken en machten, ging dit ook door. Dat is wel wat om over na te denken. Je wordt er weer even hardhandig aan herinnerd. “Brand meester!!”  en die draad kan weer verder gesponnen worden.

En of ik wat vind van de geredde relikwieën: doornenkroon, stuk hout van Jezus’ kruis.
Neen, niet echt. Ik heb in de loop der jaren afgeleerd daar spottend of meesmuilend oid over te doen. Let maar eens op hoe dat besproken wordt aan de respectieve borreltafels.

En of ik wat vind van de reusachtige schilderijen, die zo groot uitgevallen waren dat de brandweermannen ze waarschijnlijk niet hebben kunnen redden. Ik ben geen kenner: er zal wel zo veel prots en praal op gestaan hebben, dat ze misschien niet zo erg goed thuis hoorden in een ‘huis van gebed’. Zou het vuur ook niet louterend mogen werken? Lang genoeg was de kerk allerlei bombast aan het bewaren, kun je denken. Daar ben je dan met zo’n brand wel mooi van af, zonder dat je de kans kreeg op polarisatie, ook nog een keer!

En of ik wat vind van de donaties die binnen stromen.
De Franse regering zwoer al tijdens het blussen dat het hele monument zou worden gerestaureerd. Gaat Macron daar dan over? Hallo, Fransen, jullie Revolutie is al geweest hoor! Scheiding kerk en staat. Ja zijn regering zal moeten betalen. Maar hij is Napoleon  niet die zich in de Notre Dame zelf kroonde tot keizer. Hij gaat er niet over. Wat mij betreft moet hij ook niet te snel zeggen ‘ons hart brandt’. Want Frankrijk was toch het meest geseculariseerde land van Europa? Of heb ik dat mis?
Gaan er ergens stemmen op om het er nu maar bij te laten: als puinhoop zegt het ook veel? En het orgel is nog intact! Tel uit je winst. Maar niks meer aan doen. Dan ben je netjes af van een enorme kostenpost waarvoor men in gewone tijd niet zou willen dokken. Zou er iemand serieus mee komen?
Hoe dan ook, de inkt van de morgenkrant was nog niet droog of er waren meteen al wat miljardairs (uit de mode wereld), die met 300 miljoen over de brug kwamen.  De talkshows zullen wel vertellen welke motieven daar achter zitten. En welke protesten dat gaat opleveren. Zo makkelijk geven ze waarschijnlijk ook aan dubieuze verkiezingscampagnes, denk ik dan argwanend. Mag ik dat eigenlijk wel zo denken? In naam van de Franse revolutie wel, denk ik. Maar echt? Je hoeft niet echt te geloven om de Christuspartij in the Passion te zingen; je hoeft niet echt meelevend gelovige te zijn om fors aan de restauratie bij te dragen. Is dat een frisse redenering, en heb je daar wat aan?
Maar mogen de donateurs ook iets zeggen over het opleuken van de Dame? Het schijnt dat dat debat al speelde bij een vorige restauratie. Over continuïteit gesproken.

Er zijn veel meer feiten ivm deze Parijse Kathedraal waar je iets van kunt vinden. Of niet.  Ik dacht ook nog : als je al 850 jaar overeind staat, dan zul je toch al wel eens eerder een brand hebben meegemaakt. Maar deze niet. Niet eens in brand gestoken door het gepeupel van de Franse revolutie. Er vielen toen wat koppen van (heiligen)beelden vanwege slecht voorgelicht gepeupel; dat was alles.

En of ik wat vind van de kruistocht die er afgekondigd moet zijn tegen moslims in het heilige land, en Joden onderweg ernaartoe. Gewoon fout, vind ik. Misdadig. Moet je niet meer begrijpelijk willen maken. Gewoon niet meer doen. We zijn niet voor niets bezig de leer van ‘de rechtvaardige oorlog’ af te zweren! Daar staat de Dame ook (mede) voor.

Want daar blijft zo’n kolos natuurlijk vooral voor bestaan: symbool van de zachte krachten van ‘onze lieve vrouw’ en haar geloof in ‘de bierkaai wordt een stad van vrede’. (Die boodschap zou je ook aan niet-herbouw kunnen verbinden.)

 

Dit bericht werd geplaatst in kerk, kunst, Regering. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s