Waar is Hiroshima gebleven?

Atoomproe50erjarenfotokeystone

Atoomproef Jaren 50

6 augustus zit er weer aan te komen. Dat kun je natuurlijk ook best in december schrijven. Van 6 augustus 1945 komen we nooit meer af.
Günther Anders – belangrijke vergeten Duitse filosoof – heeft daar veel over geschreven. Zie bijvoorbeeld dit. We zullen nooit meer NIET UITROEIBAAR zijn. En alles wijst erop dat we met dat uitroeien heel druk bezig zijn. Maar we weten het al sinds 6 augustus 1945 de atoombom viel op Hiroshima.

Ik wil proberen een bundel teksten die Anders aan dat gebeuren wijdde voor het Nederlandstalige gebied beschikbaar te krijgen. Anders gaf daaraan de omineuze titel: “Hiroshima is overal” Dan weten we dat.
Het eerste deel, het voorwoord dat hij schreef bij de herdruk van 1982 is nu klaar. Heel indringend vind ik daarin de overweging dat ‘naarmate de nucleaire wapens efficiënter worden, het effect van massaprotesten afneemt’. Daarmee is volgens mij geheel gerechtvaardigd, dat ik mijn tijd steek in een vertaling van dit werk.  Je moet toch wat. Als je dat leest zou je al iets kunnen gaan voelen voor mijn stelling: Qua moreel soortelijk gewicht zou het m.i. juister zijn om 6 augustus te vieren dan 4 en 5 mei.

Waar Hiroshima is gebleven? Hiroshima is overal.

Ik ga nu beginnen aan een werkvertaling (zonder enige pretentie weer) van de dagboeknotities die Anders maakte op zijn reis naar Japan 1958. Hier vast een indringend voorproefje:

Op een van de bruggen in Hiroshima staat iemand; hij zingt en slaat op de snaren. Kijk hem aan. Waar je zijn gezicht verwacht, zul je geen gezicht vinden maar een doek: want hij heeft geen gezicht meer. En waar je zijn hand verwacht zul je geen hand vinden, maar een stalen klauw: want hij heeft geen hand meer.

Zolang wij niet bereiken waarvoor we hier samengekomen zijn: het gevaar uit te bannen dat toen het voor het eerst losbarstte 200.000 mensen roofde, zo lang zal die robot op de brug staan en zingen. En zolang hij op die brug staan zal, zolang staat hij op alle bruggen die naar onze gezamenlijke toekomst zullen voeren. Als schandvlek. En als boodschapper.

Laten we die man van zijn ambt ontheffen. Doen wij wat er nodig is om hem te kunnen zeggen:
“Je bent overbodig geworden. Je mag gaan.”

 

Ik meld me weer zodra ik meer van de dan volgende dagboeknotities klaar heb.

Anders03

Günther Anders

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s