de verkeerde antwoorden

Ben weer een parel van vertelkunst van Günther Anders tegengekomen. Buitengewoon. Doet mij wel denken aan Guus Kuijer met zijn Bijbel voor ongelovigen. Dus het is  wel eredivisie vertelkunst, wil ik maar zeggen.

Afbeeldingsresultaat voor ark van noachHet is weer nav het Noach verhaal van de Bijbel. Daar heeft Anders ook al een toneelstuk over geschreven. Zie elders. 

Omdat het steeds meer bon ton wordt om maar te accepteren dat er atoomwapens zijn, – – en omdat we regeringsleiders kiezen die bereid moeten zijn ermee te gooien (hoe immoreel is dat!)
– en omdat er zelfs enorme bedragen op tafel moeten komen om die nog te verbeteren (Hoe gek wil je het hebben! Doder dan dood kan niet. Meer niets maken van alles wat we al kunnen vernietsen bestaat niet)
blijf ik maar teksten verzamelen die ons op het hart drukken dat we ervan af moeten. Dit keer geen barse verhalen en banvloeken over een Trump of een Kim Yong Un, maar een zeer gevoelig verhaal: ‘de verkeerde antwoorden’. Want Hiroshima is overal. Misschien dat nu het kwartje wel valt, voor je kleinkinderen bijvoorbeeld; en allen die daar verre zijn…

(Ik werk ook aan een vertaling in het Nederlands van het hele dagboek van Anders “Hiroshima ist überall” , waar dit verhaal in voorkomt. Binnenkort hoop ik het op mijn website te kunnen plaatsen. Dan kan iedereen het nog lezen voor 6 Augustus als we herdenken dat de Bom Hiroshima en Nagasaki vernietigde. Daar is zo veel bij te bedenken, dat we dat beslist moeten doen. )

Dit bericht werd geplaatst in geloof en kerk, Humor, Politiek, Vredesbeweging. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s