“Het allerbeste!” van Jezus.

Voor een dienst gehouden in Dordrecht/Dubbeldam: De Wijnstok 2 februari 2014

Waardevolle…,

Denk nog even aan de jaarwisseling. Toen wenste U jan en alleman ‘veel heil en zegen’. Wat zeg je dan eigenlijk? Het vuurwerk erbij deugde natuurlijk niet. Goede wensen met zoveel vuiligheid en herrie zijn ongeloofwaardig, denk ik altijd.

‘Zalig Nieuwjaar’ kunt U wel gezegd hebben. Of vager: ‘het allerbeste’.  ‘Al wat wenselijk is’. Wat hebt U toen gedacht?

Het is best mogelijk dat U in die paar weken dat 2014 nu draait, al vreselijk verlies hebt moeten boeken. Heel dierbare wensen zijn al de grond in geboord. U weet misschien nu al dat 2014 bepaald niet zalig zal worden. Uw dierbaarste geluk nu al gebroken….

Maar de beste wensen van de kerk zijn een Kerkinactie.

En hoe dan wel? Wel, op de toer van Jezus. We lazen de gelukwensen van Jezus. Als begin van een nieuwe manier van bestaan. Dat en dat, zegt Jezus, daar kun je GELUKKIG mee thuis komen. De zaligsprekingen zijn ‘het allerbeste’ dat Hij ons maar kan wensen.

Een alles vervullend verlangen naar vrede.

Als je vergaat van de dorst naar gerechtigheid, – DAAR zit veel heil in.

Het allerbeste wat ik je kan wensen, zegt Jezus is dat je arm van geest bent. Heeft ooit iemand van je beste vrienden of lieve ouders je dat wel eens toegewenst. Daar zou je pas ver mee komen! Geen gekkigheid van alles moet kunnen en alles wat kan moet ik hebben. Alleen maar weten van menselijke maat: dat is ‘arm van geest’ in een notendop.

Dat je barmhartig zult zijn.

En nederig van hart zult zijn.

En super zalig is bij Hem als je een vredestichter bent.

Jezus noemt ook nog als beste wensen : dat je vervolgd wordt vanwege de gerechtigheid. Dat mensen de pest aan je hebben omdat jij bezig bent met dingen van gerechtigheid.

Dat zijn de ‘allerbeste wensen’ van Jezus.

Wij willen nog wel eens denken, dat wat Jezus zegt, niet of nauwelijks realistisch is. Hier kun je toch niet mee aankomen bij je modern heidense vrienden? Zijn zaligsprekingen maken ons niet blij, maar zijn ons PROBLEEM geworden. We horen nauwelijks meer wat er zo goed en fijn aan is. Vlakken we ze daarom vaak af?

Wel, als we nu eens beginnen het fijn te vinden : dat Jezus het zegt!! Zijn ogen zagen de zorgen van de mensen. En Hij gunt ze alle zaligheid van de wereld. Hij ziet de gezichten en de verminkingen van de vissers en de werklozen. De Heer leest de wreedheid van de Romeinse onderdrukking en uitbuiting aan hen af en wil een veilige WERELD voor hen. Hij wil dat die moeders die elke dag de honger en vernedering hebben opgelopen aan hun bestaan VERZADIGD raken. En Hij ziet hoe barmhartig zij tot op de laatste graat van twee visjes en vijf broden met elkaar delen. Jezus ziet de kinderen ronddollen en hoopt dat ze God zullen zien in hun wereld.

“OM TE BEGINNEN ben je zalig”. Als een groot spandoek boven al hun warhoofden. Het is zalig dat HIJ het zegt. Je hoort het dus niet van zo maar iemand, maar van HEM. Vergeet dat nooit, dat Jezus het zegt,- anders denk je misschien: “die rare uitspraken moet ik niet; zie ik niks in.”

Drie stellingen bij onze bedenkingen tegen die mooie one-liners van Jezus. 

1. De zaligsprekingen zijn behalve een GOED, ZALIG BEGIN ook TAAKStellende beweringen van Jezus. Die kant moet het op. Die vredesstichters gaan een WEG. Het is een vak dat je nog onder de knie moet krijgen!!! Je kunt het niet zo maar. Daar komt best veel bij kijken. Zorg voor een rein hart. Doe aan barmhartigheid. Doe maar iets tegen bodemloze verrijking. Maar om te beginnen BEN EN BLIJF JE ZALIG GESPROKEN. Ga wel ontspannen met die (zelf-)kritiek om. Maar wel aan de slag.

2. De zaligsprekingen zijn INCLUSIEF allerlei lijden. Ondanks alles zegt Jezus dat je Zalig bent. Jezus ondervindt zelf ook dat er op de weg der zaligheid heel erge dingen heel erg mis kunnen zijn. Hij sterft aan een kruis! Maar het is WEL de weg. Hij staat Zelf model voor de Zalige manier van leven. Dat het zeer doet, wil niet zeggen, dat je verkeerd zit; ONZALIG bent. Het kost ontzettend veel energie en doorzetting en lijden om niet af te haken..

  1. Misschien is het het beste, als je dat hele pakket zaligsprekingen niet al te individueel opvat. Dan kun je wellicht de protesten tegen deze schitterende Jezus’ woorden wat beter aan. Dat gaat dan van: Jezus kan nu wel ZEGGEN… zalig, zalig, zalig, maar daarom IS het nog niet zo!! Kijk maar eens….. dit en dat!! Wij vinden ANDERE zaken wel zo zalig; wij hebben ervaringen met lieve, zalige mensen die walgelijk stierven volgens ons.. En daar zit best wat in. Dus daarom zeg ik: Jezus spreekt ons niet per persoon ZALIG, maar SAMEN. Niet op elke stap van de weg maar als totale weg. Als geheel zijn we meer zalig dan hoofd voor hoofd, lijkt me. Niet ieder van ons is ook in de wieg gelegd voor vervolgde; niet iedereen lijdt altijd evenveel, zo is het ook nog een keer – maar samen zijn we een bedreigde, maar zalige diersoort. En dat ZULLEN we zijn. De kerk is wel pelgrimstocht naar de toekomst. We hebben er samen wel degelijk iets van gezien; samen zijn we reiner van hart, soms even, dan wat er individueel aan ons af te zien is. Er is een Tafel van SAMEN. 

De zaligsprekingen hebben een collectieve inslag. Dat kun je aan KERKINACTIE zien. Dat staat voor: kerk van de handjes; de kerk die in de weer is met RECHT DOEN. Met alle mogelijke projecten; van voedsel; dijken dichten; bedrijfjes starten; leren lezen; ziekenhuisjes. Condooms in aids-gebieden. De Nederlandse regering voor de rechter slepen om haar asielzoekersbeleid. Dat is ZALIG werk van ons samen. ((Dat doen we ook ongegeneerd samen met mensen die zich in de kerk niet thuis voelen, trouwens.)) Je moet ons niet allemaal persoonlijk de zending in sturen. Maar samen hebben we een programma; een wens; een droom.

De dwaze moeders en verweesde kinderen zijn niet gek maar zalig… ze zitten op het goede spoor. Ook als de harde werkelijkheid hun recht nog schoffeert. En al lopen we daar niet allemaal zelf, we horen er wel bij, op onze manier. Of andersom: dat verlangen naar gerechtigheid en vrede hoort wel bij ons! Houd het boven tafel! Noem het bij de naam! En we kunnen op zijn minst die kleine lastige horzels in de kerk, de dwarsliggers binnen boord houden. Daar zit vast ook profetie in. Wees er als gemeentelid nu eens fier op, en STA EROP dat uw kerk ook die ongemakkelijke thema’s van kerk en vrede op de agenda houdt.

De kerk van kerkinactie loopt vaak achter de barre feiten van oorlog en ellende aan; dat is dan niet anders. Voor een deel is het dweilen met de kraan open. Laat de kerk die verlegenheid ook maar thematiseren.

We blijven de motor van onze onzalige wereldsamenleving die verarming aanjaagt en gelooft in geweld aan de orde stellen. Politici roepen we op die motor anders in te stellen. We hebben daar geen mooi, zacht woord voor. Het is ongemakkelijk. Het is gewoon: Bekeer je! Daarom sturen we natuurlijk niet nog meer wapens naar Syrië dan we godbetert al doen, omdat ze zo lekker verdienen.

En verder: de een staat dan meer aan een aardbevingsfront puin te ruimen, en een ander komt niet verder dan haar giroformuliertje. Maar samen is het wel hulp. We zijn niet eens in staat alle motieven zo mooi op goudschaaltjes te wegen, maar als geheel zijn we samen GOED gek. Goed gek op de weg van de Meester. Die met al die zaligsprekingen wil zeggen: JIJ ZIT OOK OP DE GOEDE WEG. Gefeliciteerd!!

Zo samen kun je de verantwoordelijkheid voor Gods nieuwe wereld best aan. Ieder voor zich vertil je je eraan. Maw we moeten als ZALIGE mensen wel een beetje in de buurt blijven van elkaar. Een beetje BETER mag ik ook wel aandringen. We laten elkaar te gauw zwemmen, denk ik.

Maar ik wil niet met een kritische noot eindigen. Meer met sympathie voor het uitdunnende christenvolkje. We weten dat we zo veel van deze zaligsprekingen nog niet klaar stomen,- maar heel dapper blijven we ze te pas en te onpas lezen. Bv. op begrafenissen en trouwerijen. Het is toch ook heel wat dat de beminde twijfelaars en afhakers van kerk en geloven, vaak de smaak van deze zaligsprekingen nog proeven of in hun bloed hebben. En de gelovigen die in de kerk achterblijven lezen ze als maar weer met ingehouden adem, KOMT ER NOG MEER VAN?!! In een soort hunkering waar God al meer van weet dan wij zelf.. Hij ziet ons al meer zalig, dan wij zelf. Amen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s