Roeien voor het leven

Omslag Roeien vh leven

Voorpagina van mijn dissertatie

Tijdens mijn werk als gemeentepredikant had ik van tijd tot tijd studieverlof. Dat heb ik een paar keer besteed aan de thematiek van armoede in Nederland. In die tijd was ik betrokken bij de grote Armoedeconferentie die door de kerken werd georganiseerd.

Later verlegde ik mijn aandacht voor een deel naar de wereld van de computers. Eerst bracht ik eens (vooral voor mezelf) in kaart wat computers voor dingen waren en wat je er zoal in de kerk, en in het werk van predikant mee zou kunnen. Maar vervolgens verschoof de vraagstelling. Mijn belangstelling ging steeds meer uit naar wat computers met ons, de mensen, doen kunnen. Welke invloed oefenen ze op onze manier van leven uit. En vervolgens ook welke computergestuurde technieken kunnen op het bestaan zelf van de humanitas uitgeoefend worden door de nieuwste technieken. Genetica. Kunstmatige intelligentie.

Wel, na mijn emeritaat ben ik er eens goed voor gaan zitten. Ben met de twee verslagen van de studieverloven naar Prof. Cees Hamelink gestapt. Die moedigde mij aan eerst een Mastersdegree te behalen. En vervolgens een proefschrift te schrijven. Dat proefschrift is er inderdaad van gekomen. Verdedigd op 13 oktober 2009 om 15.45 uur in de aula van de Vrije universiteit, Amsterdam. Onder begeleiding van Arie de Bruijn op het prachtige Sweelinckorgel. buluitreiking
Paranimfen mijn broer Kees Bos en onze dochter Berendien.

De inhoud is als pdf beschikbaar op een site waar de Vrije Universiteit alle dissertaties publiceert.

Ik heb er ook een fraai geïllustreerde bewerking van gemaakt. Voor in gespreksgroepen.