Als alles duister is….

Regelmatig komt dezer dagen het Taizé lied langs : “Als alles duister is…”. In een (kerk-) dienst tgv de vliegtuigramp waar veel Nederlanders bij omkwamen werd het prominent in beeld gezongen. Allerlei beschouwingen haakten erbij aan.Krw2007aanname
Goed dat zulke liederen er zijn, wat mij betreft. Goeie Moeder de kerk die ze aanreikt! Niet als hit, maar als balsem wellicht. Proef maar.
Misschien eerst even stil, een paar herhalingen…. dan ga je meezingen, als je kunt. Je zingt je zelf er maar naartoe.
Misschien eerst nog even peinzen.

Ik raakte een tijdlang in de clinch met het eerste woordje. “Als…….”.

Alsof duisternis een van de vele toestanden is die zich voordoen. Een mogelijkheid onder vele. Een kans van zo veel procent. De ene dag wel, de andere niet. Hier of daar. Het voelt als overal. Doorslaggevend. Altijd. Aan duisternis heb je niks te kiezen. Die is er. Duisternis valt niet te ontkennen. Hooguit te ontveinzen. Is niet een kwestie van geluk of toeval.

Wat is duisternis eigenlijk. Ik zou willen zeggen: duisternis is niks. Niets. Je kunt er eigenlijk niks van zeggen. Laat het daar maar bij.  Zeg er geen wijze dingen van: daar is het duisternis voor. Daar weten we geen weg in; we zijn er niet in thuis. Definiëren kun je het niet. Blijf er van af. Het is niet van ons. Dat is al erg genoeg. Het heeft geen betekenis, het is niets. Zo verkeerd voelt het. Het heeft niets met leven te maken, maar dan ook helemaal niets. Bij het zingen van het Taizé-lied zouden dan ook vele verzen zonder tekst ‘gezongen’ moeten worden: er zijn geen woorden voor. Het lied kabbelt maar voort, maar denk niet dat de duisternis dan behapbaar wordt.
Genesis 1:2 zegt: ‘met duisternis op het aanschijn  van de oervloed’ (Naardense Bijbel). Het Genesis verhaal definieert die duisternis niet; gaat er niet dieper op in. Maar gaat alleen uitleggen dat die duisternis bestreden wordt Dat moet ook wel, eer mensen een plaats hebben; een poot om op te staan. Maar duisternis is helemaal niks. Daar duikt de verteller niet dieper in. Dat zou dodelijk zijn.
Wie het verhaal mee blijft lezen, ontdekt het grote Raadsel dat er blijkbaar Iemand is die het niet laat bij de constatering dat er duisternis op het aanschijn van de oervloed is. Dat de Ene iets wil tegen die duisternis, en kan, is (volgens Heschel) het Grote Verhaal. Dan moet de Ene wel een enorme hartstocht hebben, dat wij er zouden moeten zijn. We zijn blijkbaar gewild. Tegen zo veel duisternis in. Leven is niet zo vanzelfsprekend, dat wij het er maar zo’n beetje doorjassen: soms heb je geluk soms niet! Daardoor nemen we duisternis ook zo gelaten op.
Wij zijn principieel gezien Gods variant op de duisternis. Serious business.
Maar het is wel een hachelijk (!) verhaal. Het gaat over ons hachie. En dat van beroofde, beschadigde, verdreven christenen in Isis-gebied. En dat van reizigers die uit hun vliegvakantie werden geschoten. En dat van Hamasstrijders in tunnels en Gaza-burgers die zelfs niet in tunnels konden schuilen. Het gaat over al die verduisterde levens van nabestaanden. Over leven dat nooit meer leven werd nadat de duisternis in was gevallen.

Ondertussen is het koor verder met het Taizé lied: ‘ontsteek dan een lichtend vuur’…

Opstanding

Opstanding

Het is niet gezegd dat dat een vroom gebed tot, een dierbare hint aan God is. Hoe klinkt het als reminder aan al die mensen die door het lied geroerd werden?

 

 

Een reactie op Als alles duister is….

  1. Pingback: Als, als, als | Vrede is beweging

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s