Angst en bang en nog wat

Her en der hoor je dezer dagen na de aanslagen in Parijs praten over angst. Ja, dat zou het zijn: IS wil mensen in het Westen angstig maken. Hier is duidelijk een kenner aan het woord. Een week na Parijs voert IS een gijzeling uit in een hotel in Bamako waar juist een conferentie plaats vindt over een strategie tegen IS. Zo veel is wel duidelijk van de boodschap die IS steeds weer weet af te geven: we weten jullie overal bang te maken, en dat zullen we ook doen, Insjallah. En die boodschap komt aan blijkbaar.

Je kon erop wachten dat onze politici een grote broek aan zouden trekken: ‘wel te hier en te daar, wat denkt IS wel, wij hebben IS wel door, maar wij laten ons niet bang maken. We gaan op ons terrasje zitten; we gaan naar voetbalwedstrijden die niet deugen en naar concerten van foute bands. Wij zijn niet bang voor leeg vermaak. Wij moeten ons kunnen uitleven in vervuilend vuurwerk en aanslagen op hulpverleners bij onze nieuwjaarsviering’ Dat is zo onze stijl van leven; dat is de vrijheid waar ze vooral geen aanslag op moeten plegen. Daarvoor hebben zo talloos velen hun leven al gegeven in idem zoveel oorlogen. Dat vieren we bij de dodenherdenking op de Dam. Kom daar niet aan.
Willem Schinkel hakt flink en overtuigend door op de leegte van het neo-liberale concept van de westerse samenleving. Alle bijdragen aan het debat dat de Tweede kamer donderdag 19 november 2015 voerde over de impact van de aanslagen in Parijs, moeten maar eens langs deze lat gelegd worden. En het lijkt me dat volksvertegenwoordigers die het niveau van dat artikel niet halen, hun mandaat moeten terug geven. Dan hebben ze namelijk bewezen dat de werkelijke behartiging van een Goed Leven niet aan hen toevertrouwd kan worden.

Maar iets anders is er ook.
Je weet nog wel van de oorlogstaal van Bush. ( Veel te vlot en ondoordacht weten we nu. En blijkbaar zo misleidend dat niemand die mens voor een rechter sleept. Je mag je misschien vergissen – als het al niet veel erger was – maar je blijft verantwoordelijk voor misdaden jegens een land en een volk, denk ik dan).
Maar: die oorlogstaal was zonder meer om Sadam bang te maken; het volk van Irak te doen voelen: we pakken jullie. En we hebben ze er van langs gegeven: hele steden, infratsructuur van een heel land verwoest. En dat werkte ook. Welke angst moeten de mensen in Bagdad en elders niet gevoeld hebben bij de bombardementen, die volgden!
De kleine broers van Bush, Hollande, Cameron en Rutte doen nu lustig mee. Wat een angst verspreiden ze samen met nog eens zoveel aanvallen van de Russen en honderd andere partijen in die hele streek.
Alleen IS-mensen laten zich nu juist niet bang maken! Die slaan monter als dolle honden om zich heen. Gek hè?
Ik wil ook nog wel stellen: Wij hebben verdiend aan de angst van de mensen daar. Bij een hoorzitting van Kamercommissie defensie onlangs rekende men zonder blikken of blozen voor dat iedere € die je investeerde in het leger 1.5 € opleverde. Of daar wat we verdienden aan de bommen zelf die mensen daar zo bang maakten, buiten gelaten zijn, weet ik niet. Zo zou maar eens het geval kunnen zijn.
Maar zo lang wij aan hun angst ook nog verdienden, past het toch geenszins om zo breed uit te meten over onze angst, heren fractieleiders in uw debat. Die bang gemaakte mensen staan met duizenden voor onze deur.

Het komt mij voor dat we elkaar geen dienst bewijzen door om strijd te roepen: “He, niet bang zijn”. Het zou moeten zijn: “Maak niemand bang”. Laten we ons bezinnen hoe bedreigend wij zijn en daarmee stoppen.

Die goeie ouwe kerk heeft een indrukwekkend lied in haar bagage.
“Nooit lichter ving de lente aan”. Van Ad den Besten en Willem Vogel; hun gedachtenis zij tot vrede.
Over vrijheid en bevrijding gesproken. En in de diepte: over het vergaan van Gods vijanden.
Lees het vooral in zijn geheel. En dan zingen. Ik schrijf alleen couplet 3 en 4 over.
Maar winters werd het in dit land
’t is kil rondom en in ons midden,
in onze mond verstart het bidden,
doodskou gaat uit van onze hand
naar mens en dier en plant.

O God, wat zijn we dwaas geweest
dat w’aan de vrijheid zo gewenden
dat wij de vijand niet herkenden,
in opstand tegen U, het meest
in eigen hart en geest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s