Cash voor wie geen fan kan zijn

 

Ik zat vrijwel in de orkestbak van de band die in de kerkdienst een nummer van J. Cash ten gehore bracht. Mij hoefde dus niets te ontgaan. Al pakte ik de hele Engelse tekst van het lied dan ook niet meteen op. Ik hoorde: “He turned the water into wine”. Maar hoe en wat verder,- neen. Zongen ze misschien te laag? Ik vraag maar; hun stinkende best deden ze in elk geval wel. Respect.

Ja, kijk, ik zoek zo’n tekst dan op, op het Internet. Vind ik leuk. Want met de muziek kan ik helemaal niets. Daar trouwens geen kwaad woord van, maar mij ‘turnde het niet on!’, zeg maar. Nogmaals, dat geeft niet. Dit stukje gaat niet over goed of fout van popmuziek in een kerkdienst.
Hier, lees zelf even de tekst en wat hij er zelf bij zegt. (ik druk hem maar niet af, want ik weet niet hoe dat zit met copyright en zo)
Cash heeft Kana ooit bezocht, en daarna komt deze tekst als bijna vanzelf; in de auto naar Tiberias.  In een paar minuten, zegt hij. Hij had in de kerk ook achtergrondgeluiden opgenomen. Van het water dat er klaterde in de waterbakken. “Als ik ooit een inspiratie opdeed was het daar”, zegt hij. Achter adem: “He turned the water into wine”.
 Zo te horen doet hij niets met de tekst. (Dan wat popmuziek er onder.) Hij herhaalt 8 keer de melding van het wijn-wonder. Nog twee, drie andere ‘wonderen’ uit de Bijbel terloops erbij gevoegd: broodvermenigvuldiging; en dat Hij op het water liep/de zee kalmeerde.  En dat is het.
Het werkt een beetje als een mantra,  – die herhalingen:  ‘dat Hij water in wijn veranderde’. Zonder enige eigen conclusies of diepzinnigheden. De tekst zelf, geen duiding. Niet wat het voor hem betekende.
Ik vind wel knap dat hij niet met een of andere (weg-)verklaring van wonderen komt. Hij komt ook niet, zoals wij dominees meestal, met een diepere laag.
Maar ik word wel benieuwd naar die inspiratie die Cash zegt opgedaan te hebben. “Als ik ooit een inspiratie opdeed, dan was het daar wel!”
Het moet iets moois geweest zijn. Hij was er buiten adem van! Wat is dat geweest?
Hij zegt er zelf (wijselijk? jammer genoeg?) niets van. Maar hij moest dit blijkbaar wel kwijt. Ik moet het zelf maar uitzoeken.
Iemand een suggestie? Iemand die beter in het wereldje van Cash thuis is?
Dat klaterende water in het kerkje zal er misschien wel mee te maken hebben.
Maar inspiratie tot wat dan? Ja, tot die song. Maar is dat nou alles? Het moet meer geweest zijn, dan alleen maar acht keer stamelen dat Hij water in wijn veranderde.
Inspiratie tot de wereld van Jezus? “Oh, dus zo zit het met dat Rijk van u!” Awesome!