Diploma Ja. Rechtlijnig Neen

Ik kan de vinger er niet precies op leggen in de bijdrage van Rob Schouten van Maandag 25 juni 2018 in Trouw: Waar gaat het fout? Gaat het dat dan? Misschien heeft hij wel gelijk.

Hij begint namelijk wel over consequent zijn. Zo vlak na zondag maar even binnenkomen met een woord uit de Schrift. Doet het goed. Maar dan is hij ook klaar om er politiek en samenleving bij te halen: daar is consequent zijn een groot goed. In tegenstelling tot het onrechtlijnige van de natuur. Die laat niet alles uitsterven, maar slechts hier wel wat en daar niet. Diversiteit van de natuur is het bewijs dat de natuur sowieso niet rechtlijnig is. (De natuur ‘bewijst’ niks denk ik dan).

Vervolgens de oude boeken: Bijbel, Homerus, Shakespeare. Stampvol inconsequent gedrag.

Hij benoemt het probleem met consequentie als volgt: even ervan afwijken en je bent voorgoed niet rechtlijnig meer. Terwijl de kunstenares ‘Madeleine’ Dumas die we nog kennen als Marlene, wel consequent inconsequent kan schilderen.

De natuur bekreunt zich niet om rechtlijnigheid: het is een mensendingetje. Mensen komen soms consequent voor de dag, en soms niet.
Ik weet niet: is het volgende een zinvolle aanvulling op Schouten?
Soms is rechtlijnigheid ook niet meer dan in herhaling vallen. En inconsequent zo veel als dom.
Niet of wel consequent is geen noodlot, maar een (bewuste) keuze en daar hoort een mens verantwoording voor af te leggen. Dan wordt het pas een mensendingetje, denk ik. Ik ben als mens niet per ongeluk consequent dan wel niet-rechtlijnig. Maar per beslissing. Niet “nu eenmaal” maar hic et nunc. Consequent of niet is allemaal worst: het gaat om het resultaat van wat je doet.
Vervolgens zou Schouten het nog kunnen hebben over de kwestie van de samenleving die ons nu eens wel en dan weer niet weg laat komen met ons (in)consequent gedrag.
Kijk, het is ook zijn goed recht om dat achterwege te laten. Er komt nog een hele week!

Aha, en nu komen we zo ongeveer bij des Pudels Kern. Bij president Donald T.  Die is net zo onvoorspelbaar als de natuur en andere inconsequente gasten als Odysseus, Hamlet. Ik zie voor me hoe Schouten zich inhoudt om met allerlei sappige voorbeelden te komen.
Maar in dat loze rijtje zou Arie Slob, zich een gewaardeerde plaats kunnen verdienen. Want het gaat Schouten uiteindelijk om hem. Minister Slob zou vmbo-ers in Maastricht met voorbijgaan aan de regels toch nog aan een diploma moeten helpen. Dan maar niet rechtlijnig. Maar wel barmhartig.

Of ligt het nog anders? Min. Slob moet de verantwoordelijkheid nemen voor een paar honderd leerlingen die hun diploma al hebben; dat moeten ze houden. Hij moet niet bang zijn voor anderen die zich op deze beslissing zouden willen beroepen als zij ten onrechte een diploma willen. Minister Slob moet niet de regels verdedigen maar leerlingen. Laat hij bv gewoon op het diploma aantekenen dat de school een fout gemaakt heeft.

Misschien zou Schouten zonder die omweg over rechtlijnig zijn ook direct bij barmhartig uit gekomen zijn. Maar het is pas maandagmorgen.