Eerst Ellsberg lezen, mevrouw Bijleveld!

Ook zo onder de indruk van de miljarden waarmee minister Bijleveld defensie op wil lappen? En dan moet ze ook nog aan oom Donald vertellen dat we nog nog lang niet aan de NAVO-norm toe komen.

Met het verpletterende boek van Daniel Ellsberg “The Doomsday Machine” zou ze hem af kunnen troeven. Kan iemand voorkomen dat ze in het vliegtuig stapt zonder dat gelezen te hebben!
Als mijn gebrekkige Engels mij niet bedriegt, is dit wel het ergste wat je kunt lezen.  De strekking van de eerste vijftig pagina’s die ik tot me heb genomen is dat het lanceren van nucleaire wapens zo lachwekkend onveilig is, dat je er geen zichzelf respecterend leger meer bij nodig hebt. Trouwe atheïsten gaan uit het feit dat de wereld nog doordraait afleiden dat God toch wel moet bestaan!

Ik zit te rillen op mijn stoel als ik lees hoe ze in de commandocentra van de US Army omspringen met bommen die de hele aarde kunnen vernietigen. Ellsberg geeft er luid en duidelijk cijfers bij. Hij beschrijft dat in de tijd van de Koude Oorlog niemand schijnt te weten wanneer een order voor een oefening is of voor het echie. Bij een (vermeende) vijandelijke aanval heb je geen tijd om te controleren wat er gaande is, bv. of het geen groep ganzen is. En of de duvel ermee speelt valt op het moment suprême de communicatie met de piloten uit vanwege de zeer gebruikelijke atmosferische stormen oid.  Dat soort fouten.
Het moet ook allemaal zo snel gaan dat er bij het opstijgen van met atoomwapens geladen vliegtuigen zo ontzettend veel mis kan gaan, en dat kost dus zoveel, dat ze het niet (vaak genoeg) kunnen oefenen! Nou vraag ik je. En dan moeten er ook nog 24 uur per etmaal hoog gesalarieerde militairen elke minuut paraat zijn om de benodigde codes aan elkaar te geven plus alle vervangers voor als er iets aparts gebeurt; bv die dienstdoende militairen zitten vast in het verkeer of moeten thuis een noodsituatie het hoofd bieden.

Het meest schokkende – hoewel, de volgende pagina’s brengen vast nog meer maar ik noteer het maar vast – :  op pagina 63. Het commando-milieu was gericht op zo snel mogelijk een bevel tot vergeldingsaanval in werking te laten treden, en niet op de zorgvuldige controle op een evt. vergissing.
Dat was de tijd van de Koude Oorlog. Ze zullen toch wel veel bijgeleerd hebben! Denk je dan echt dat deze Ellsberg zo’n boek schrijft om ouwe koeien uit de sloot te halen?

Wat mij vooral woedend maakt is dat Ellsberg moet constateren dat men tot in de hoogste rangen genoegen nam met een volstrekt niet waterdicht systeem van controle en bevel. De volgende hoofdstukken zullen wel duidelijk maken dat dit eigenlijk niet beter kan. Dat heb je nu eenmaal met zulke wapens. Die zijn niet te managen; die heersen over ons.

Mevrouw Bijleveld, zeg oom Donald eerst maar eens dat hij zijn krakkemikkige systeem van overkill moet opgeven: daar kun je je niet tegen bewapenen. Dus doen we zeker niet mee aan zijn NAVO-niveau.

Lees eerst dat boek, geachte minister, en teken dan subiet het VN-verdrag voor de afschaffing van nucleaire wapens.
Misschien moest u van uw extra miljoenen dit boek maar eens laten vertalen en gratis uitdelen op 5 Mei. Of stuur het aan al die jongens en meisjes die u aanschrijft voor de dienstplicht waar ze niet voor hoeven op te komen. Of aan al die militairen die naar nu blijkt, hebben gevochten voor een nucleaire wereld die p.d. niet te managen valt.