Het eerste woord zal vrede zijn….

vredesmars Gaza 10 Augustus 2014 Utrecht

vredesmars Gaza 10 Augustus 2014 Utrecht

Deze tekst zou ik wel willen uitspreken bij de Vredesmars Gaza Utrecht, zondag 10 Augustus. Als ik gevraagd was.

Waardevolle mensen,
“ Het eerste woord zal vrede zijn. waar jij ook binnengaat.’
Salaam voor jou, Shaloom voor mij;
maak van dat woord een daad.”

Dat lied leren we onze kinderen. Dat is mijn motto vanmiddag.
Ik ben Jan Anne Bos, en ik zeg iets namens het oudste deel van de Vredesbeweging, Kerk en Vrede. Het is ons Jubileumjaar. Wij lopen al 90 jaar een pacifistische route. En als je vindt dat dat allemaal oude knakkers zijn: “Oudere mensen zijn gewoon jonge mensen die wat langer mee gaan”.

Graag sta ik hier te midden van jullie Vredesvlaggen, plakkaten, spandoeken, leuzen. Klaar voor onze route door de binnenstad van Utrecht. We laten onze voeten zeggen wat in ons hart is. Wij gaan voor Vrede. Geen conflict is gediend met dood en vernietiging.
En het is geweldig om daarbij met mensen op te lopen met oosterse moslims of joods aandoende namen. En dan zegt iemand ‘Salaam’ tegen mij. En ik zeg namens St. Franciscus: Pax et bonum, Vrede en alle goeds. En in ons hart zijn de mensen aan weerszijden van het conflict in Gaza. Die Shaloom nodig hebben. Daarvoor lopen onze voeten. De ene voet voor Hossein, de andere voor Benjamin. Want op een been kan de vrede niet gaan.

Jullie hebben al goede, behartigenswaardige, soms ontroerende woorden gehoord. Misschien mag ik daar een serieus woord naast leggen over wat ze noemen de ‘internationale gemeenschap’. Niemand weet precies waar ze woont. We hebben geen emailadres van haar. Maar overal waar maar iets ergs gebeurt komt ze opdraven. ZIJ zou moeten ingrijpen. Als excuus voor iedereen. Of namens iedereen inclusief de strijdende partijen die faalden. Die IG wordt ook in het geval van Gaza verweten dat ze niets doet. En anders wel in Noord-Irak. Het is een soort ingrijp grootheid die alles kan doen aan jouw frustratie. Het is de almachtige God van vroeger van Moslims, Joden en Christenen, maar dan voor moderne heidenen.
Wat de Internationale Gemeenschap moet doen? Dat is eigenlijk het probleem niet. Het probleem is dat de IG al lang bezig is. Ze doet namelijk de verkeerde dingen. De dingen die nog steeds GEEN vrede konden brengen voor Israëli en Palestijnen, heeft ze gedaan. Blijkbaar. Alles wat de echte god van Joden, Christenen en Moslims verboden heeft. Hooguit leverde alle bemoeienis van de IG een herhaling van bloedige zetten op, plus de misselijk makende propaganda van de bloedbesmeurde partijen.
De IG kan de vrede niet oplossen, die Palestijnen en Israëli steeds zelf om zeep helpen. Zij kunnen zelf alleen elkaar salaam /shaloom in huis leveren. Dat is al moeilijk genoeg. Laat de IG dat proces niet belasten met haar eigen belangen.

Daarom: handen af! Echt handen af.
Zeker Amerika en Egypte handen af!
Sluit de doorvoer van wapens via luchthaven Luik. Dan kunnen de gevechtsvliegtuigen de lucht niet meer in. Stop met gevechtsspul naar Hamas.
Europa handen af met je 2 miljard euro aan vergunningen voor wapenuitvoer naar Israël.
Alles wat de IG doet zonder wapenembargo verzekert alleen maar dat we hier volgend jaar weer staan. In feite voor joker staan. Maar ondertussen zijn wij ook zelf die IG. En wij willen geen gewapende oplossing voor conflicten.
Want ook ons LAATSTE WOORD zal Vrede zijn… Shaloom voor jou, salaam voor mij.

Dank u wel.

Een reactie op Het eerste woord zal vrede zijn….

  1. Pingback: Voor Gaza | Vrede is beweging

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s