Het jaar van de Breuk: 2015

2015 moet meer zijn dan een telwoord. Chinezen doen dat goed, die geven een jaar een naam; een smoel! Zeg dat je er wat mee wilt, dat je een jaar ergens op richt; er iets mee wilt en het niet maar uitzit of aan je laat knagen. Neen, je gaat er iets van maken.
Je bidt ervoor; je gaat op een barricade; je zet ergens een handtekening. Je schrijft aan je volksvertegenwoordiger. Je kijkt niet meer de andere kant uit. Je doet een goed woord voor iemand die ‘out of the box’ denkt. Je pakt iets op wat je ‘eigenlijk’ al veel te lang op zijn beloop liet.

We hebben (bij Nieuwjaar) niet voor niets het instituut van de ‘goede voornemens’. Prima. Hoe meer hoe beter, al zeggen de wijzen onder ons, dat je je beter kunt concentreren op een enkele, hooguit een paar: stoppen met verzameldrang, roken; gaan sporten, wandelen, bewegen op zijn minst; geen rommel laten slingeren, geen vuurwerk. Dat soort zaken. Dat ga je er dan toch maar van maken. Hoe ver je daar mee komt is van te voren niet van belang. Neem er een paar. Niet alles.

Maar je hebt gelijk: dat is individueel. En in principe onafhankelijk van de datum 1 januari. Je was misschien al het hele jaar door bezig met goede voornemens waar anderen nog mee moesten beginnen.  Jij ligt ons al een stuk voor. Wij trekken ons wel aan je op.

Maar nu in het groot. Ik vond kleine groepen die het komende jaar (weer?) uitroepen als een ‘Jubeljaar’. Daar geven ze dan eigen invulling aan.
Unesco wil dat we (VN incluis) nu een Internationaal Jaar van het Licht maken. (IYL2015)
Er zal nog wel meer te vinden zijn.

Ik roep 2015 maar zelf uit tot het ‘Jaar van de Breuk’. Ik heb nog niemand gevonden die het voor me doet.

Ik zie minstens twee kansen (?) voor zaken waarmee gebroken moet worden in 2015.

  1. de doorgaande beweging om gewelddadige conflicten te lijf te gaan met militair geweld.
  2. de idee dat ‘het’ zo gek nog niet gaat.

ad 1.
De huidige trend is dat als er ergens iets dreigt (Oekraiene, Irak, IS) wordt er meteen geroepen om meer defensie; om spierballen tonen; ferme taal; dreigingen; aankondigen vernieuwen atoomwapens enz.
Dat is door jarenlange gewenning volstrekt geaccepteerd. Handen gaan op elkaar; rangen sluiten zich; stemmenwinst. Media talken dit etherbreed uit. De deskundigen struikelen achter elkaar aan over de buis om de logica ervan aan te tonen. Alsof het afgesproken werk is.
Niemand die fundamenteel anders wil. Op een enkele pacifistische beweging na. Die wordt eerst ‘geframed’ zoals dat heet, als volk dat niks om de slachtoffers geeft, voor wie anderen zo hard als maar mogelijk is willen aanvallen. Of afgeserveerd als ‘jaren zestig’.
De ‘methode pacifist’ werkt niet. Dat kun je overal rustig beweren. Een beetje pacifist zal dat ook toegeven. Geweldloos is lang niet altijd een optie voor het bereiken van een vreedzame oplossing met mensen die nou juist van geweld leven. Pacifisme is dan ook geen methode, truc, maar een hartstocht, als je het mij vraagt. Niet iets voor watjes, is mij gebleken.

Het is ondertussen wel realistisch om vast te stellen dat de havikken nu al te veel eeuwen hebben laten zien dat hun aanpak niet werkt. Nog nooit is dat zo duidelijk geweest als oog in oog met IS. Vriend en vijand is het erover eens dat je IS niet met legers kunt verslaan. Je kunt een paar strijders ombrengen, maar het probleem vergroot. Een normaal mens zegt dan: ‘Kappen met die shit; het werkt niet’. Breek.

ad 2.
Er is een basisoptimisme waar geen enkele grond meer voor is. Voor onze kleinkinderen gaan er een hele boel dingen niet goed. Voor de problemen die we nu veroorzaken bestaan straks geen technologische oplossingen, zoals ons wordt ingefluisterd. Ingefluisterd door onze lust om te willen blijven consumeren. En ingefluisterd door onze lafheid om de ‘vervuiler’ echt te laten betalen. We subsidiëren de grootverdieners van de banken die ons in de crisis dumpten. We financieren landen en bedrijven die ons de smog aandoen. We betalen immorele bedragen om met onze wapens andere regio’s te verwoesten.
Je kent het verhaal. Als je het lef hebt dan lees je Naomi Klein nu onmiddellijk. Haar nieuwe boek NO TIME.
Zo gek gaat ‘het’ namelijk wel. ‘Het’ gaat niet goed.

Dus daarom 2015 het jaar van de Breuk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s