Einde oorlog(? Einde) Syrië?

Gaat de oorlog in Syrië verzanden in vrede?
Niemand wist hoe het systematisch op elkaar schieten moest stoppen. Ingrijpen met militaire middelen is wel hevig bepleit. Het is er niet van gekomen.
Een vredesoproep vanuit Genève stelde nog in januari 2014 dat een militaire oplossing er niet in zat. Inmiddels is de stad Homs gevallen. Assad gaat zijn grote gelijk krijgen. lijkt het : dat van een geheel vernield land.
Zijn daar nog lichtpuntjes? Zijn er nog echt winkelstraten vol mondain publiek, zoals wel getoond werden? Werken banken nog, als de ziekenhuizen in puin liggen? Ik kan het nauwelijks geloven. Waar begin je een soort wederopbouw mee? Voor een opbouwplan ziet de oproep van zojuist nog de Arabische Liga en VN als mede dragers. Laten dat nu juist de instellingen zijn, die in belangrijke mate faalden de oorlogshandelingen eerder te stoppen. Kunnen die en de regeerders die zo zeer deel waren van de verwoesting herbouwen? Hoe zullen die regeerders de mensen die hen niets ontziend hebben bestreden kunnen winnen voor taken van wederopbouw, laat staan voor een begin van echte verzoening? Hoe bouw je sluipschutters en bommenleggers om tot bedienden in een ijssalon? Mijn God, wat moeten kinderen met alle ellende die ze met de moedermelk binnen kregen?

SyriekindJa, wat te denken van Assad als overwinnaar straks?  Bewijst dit dat wapens toch wel een conflict kunnen oplossen, als je er maar genoeg van hebt en zo? Assad heeft toch zijn zin door  kunnen zetten. En komt er mee weg in een herverkiezing. Is Assad de stabiliserende factor zoals hij wel neer gezet werd? Is daarmee alles gezegd? En hoe gaat het dan met de velen die deze stabiliteit niet wilden?

Leermomenten voor in talkshows en aan borreltafels
1. Nadenken over het moment dat een vreedzaam protest kantelt naar opstand, dood en verderf. Wat is daarvoor nodig? Zijn daar namen van personen bij te noemen? Personen die die kant op stuurden; personen die niet op tijd hun nek uitstaken?  Kun je dat aan zien komen? Is het een vast patroon bij Facebook-revoluties? Zijn er clubs die dan kunnen bemiddelen zodat men die weg niet opgaat? Hoe was het mogelijk dat vreedzame groepen in -wat mij betreft- verbazend korte tijd aan voldoende wapens konden komen om zo veel dood en verderf te stichten? Zijn de vreedzame starters medeverantwoordelijk voor de niet te verantwoorden resultaten?

2. De enorme taak om vluchtelingen weer terug te brengen; banen; huizen; verzorging. En wat met hen die slim genoeg waren om definitief niet terug te hoeven? Zitten daar nog misdadigers onder? Er zit natuurlijk weer een stortvloed aan literatuur aan te komen rond het thema van de identiteit van de blijvers, de vluchters, de mensen die daadwerkelijk bommen gooiden, de mensen die geen hulp kregen.

3. Rol van kerken, moskeeën; de synagogen, religieuze instellingen? Laat ze een daad stellen. Bv. Op de eerste zondag na een dag dat er toch ‘vrede’ is uitgebroken schorten ze alle gewone diensten op. Dag van boete over dit drama van de buiten categorie. Teken van berouw dat de wereldgemeenschap zich volstrekt ongeloofwaardig maakte. Uit puur respect voor alles wat daar in Syrië zo mis heeft kunnen gaan.
Men komt wel bij elkaar. Maar een hele tijd zegt men niks. Miljoenen mensen die helemaal niks zeggen. Uit mede-lijden; schaamte; frustratie. Uit berouw om te weinig en ineffectief protest.  Uit protest tegen onwil van leiders; of tegen het politieke spel dat gespeeld moest worden, zoals het gespeeld werd tot de dood erop volgt. Lijkt me zeer indrukwekkend. Dan zeg je ook nooit meer: “Ja, wat kun je er nou helemaal aan doen?!” Vervolgens Songs of Peace. Zo lang men wil.

4.  Vredesbeweging daagt politieke machthebbers buiten Syrië uit voor gesprek: Rusland, VS, EU, OVSE, NAVO, Qatar, Saoedi-Arabië, Israël, Iran,  en die ik nog vergeet. Welk leermoment moet er op welke agenda komen? Om herhaling van zetten te voorkomen?

5. Wie worden erkend als slachtoffer? Belangrijke vraag voor een comité dat voor Syrië de herdenking van deze oorlog gaat organiseren. Ze kunnen, cynisch genoeg, niet snel genoeg beginnen om iets op te zetten, anders worden ze ingehaald door een volgende uitbarsting van geweld.

3 reacties op Einde oorlog(? Einde) Syrië?

 1. Pingback: Syrië straks | Vrede is beweging

 2. D.de Korte zegt:

  Je filosofeert over als Assad wint, maar daarover kan je denken, in wanhoop of vertwijfeling enz. Maar wat als de verdeelde , elkaar bestrijdende en uitroeiende groepen het halen is er dan voor de christenen daar te denken? Wat er dan gebeurt hebben de Arabieren allang in het hoofd voor de Joden , de christenen komen daar gewoon bij, als ze er nog niet bij hoorden. Fijn dat je probeert iets te voorzien dat op co-existentie lijkt, maar dan is het nog heel ver weg. Bidden maar om een uitweg die voor God en de mensen goed is. Verder denken over ontwarren van die onontwarbare brei van ellende moet , maar bidden ook en laten we dat ook vooral blijven doen.

  • bosjananne zegt:

   Goed dat je het daar over hebt. Heeft alles te maken met rol van Israël in de regio. Zie mijn 4e aandachtspunt. Ik ben inderdaad niet enthousiast over een toekomst van Syrië onder bewind van de huidige oppositiegroepen.
   Die regio is m.i. te veel een speelveld van (westerse) belangen geworden. Als het iets moet worden, zullen ze vooral zonder de bemoeienis van buitenaf moeten leren onderling vrede te vinden. Ze hebben daar genoeg voor in huis, wat er nu niet uitkomt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s