Rechtvaardiging geweld vanuit en tegen Gaza? Neen, dank U.

In het hoofdredactioneel commentaar van Trouw 11 Juli komt de zin voor: ‘Wat de grieven van de Palestijnen in Gaza mogen zijn, er bestaat geen rechtvaardiging voor het afvuren van raketten op Israëlische burgerdoelen.’
Ik snap wel dat die opmerking gemaakt wordt. Ik sta niet in voor de juistheid van de volgorde van de gebeurtenissen waarmee het commentaar opent. En als ik het goed lees vergeet de brave redacteur om een of andere duistere reden met zo veel woorden te melden dat er voor het geweld van Israël ook geen rechtvaardiging is. En hij of zij excuseert zich dan dat zij of hij uitkomt met de ‘plattitude…:alleen een vredesakkoord biedt een perspectief op het einde aan het geweld’.

Dat laatste graag, wat mij betreft. Maar het zint me vooral niet dat we nog steeds op dat niveau zitten. Het is niet alleen een kwestie van geweldsspiraal, en die al dan niet goed praten. Geweld is niet een spel van welke argumenten het sierlijkst overeind blijven. Er vallen niet te rechtvaardigen doden en gewonden. Als je je moet beroepen op je recht je te verdedigen ligt het nest al onder de boom, moet je zeggen.
Dit niveau van discussie is mede de oorzaak dat ‘de buitenwereld er moedeloos van wordt’.
Stop daarom met het paradigma van rechtvaardiging ervan. Steek daar geen energie meer in. Geef volop stem aan het nieuwe paradigma o.a. van de Wereldraad van Kerken in Kingston en Busan: Rechtvaardige vrede. Daar doet Israël vooralsnog bitter weinig aan. Maar het verlangt er natuurlijk mateloos naar. En de Palestijnen evenmin, en idem dito. Dat moeten alle echte vrienden van Israël bepleiten. Dat is ook het enige wat geweld van Palestijnse zijde zal stoppen.

Een reactie op Rechtvaardiging geweld vanuit en tegen Gaza? Neen, dank U.

  1. Pingback: Vanuit mijn schuttersputje iets over Gaza e.o. | Vrede is beweging

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s