Kijken naar WK: of het mis gaat.

Ik heb jullie niet vermoeid met beschouwingen over de Europese verkiezingen. Kan ik dat goed maken met een enkel woord over het komende WK voetbal in Brazilië? Als je gaat kijken, kijk dan anders.

Laten we op de eerste plaats niet vergeten dat er tallozen zijn, die niet kijken. Ik zou zeggen: “Well done!” Er is niks mis mee als je niet wilt kijken. Bijvoorbeeld omdat je andere elementen hebt die je leven goed maken.  Als je voor Het Goede Leven meent te moeten meesurfen op de voetbalgolf, ben je sowieso beklagenswaardig. Als je als ‘loser’ weg gezet wordt bij de koffieautomaat, omdat je niet gekeken hebt, kun je altijd nog melden ‘dat de Wereldraad van Kerken oproept om oorlog illegaal te maken’!

Ik doe geen voorstel om niet te gaan kijken.
Ik doe ook geen voorstel om het Nederlands elftal af te melden. Er komen vast van die voorstellen; waarschijnlijk met prima motieven. Maar mij hoor je er niet over.
Omdat ik toch ga kijken? Inderdaad ga ik kijken. Maar in de nacht zal het wel niet meer worden.
Verder hoop ik vooral te zien, dat het nu eens echt in de soep loopt. Zo zit ik te kijken.
Bij die grote evenementen dreigt er in de aanloop van alles mis te gaan; of het komt niet klaar; of het openbaar vervoer loopt vast; of de luchtkwaliteit. Maar uiteindelijk staat er een of andere breedbekkikker toch te pochen dat de Fifa er een miljard Euro aan over heeft gehouden. Dan zijn de malafide aannemers betaald; dan zijn de protesten genegeerd en de mensenrechten geschonden. De politici zijn tevreden met hun smeergeld, en bewoners van sloppenwijken zijn even opgesodemieterd naar andere wijken. Dan is men al weer bezig het volgende megalomane evenement uit te venten aan weer een fout land.

Ja, ik hoop dat het vreselijk mis gaat. Het kan trouwens bijna niet anders. Ooit gaat het mis. Als het ergens goed in de soep kan lopen, is Brazilië wel in de race, zou ik denken.
Ik gun heus iedereen zijn plezier wel. Ik zei je toch dat ik wel ga kijken. Het punt is, dat je sowieso iets verschrikkelijks gaat zien. Veel van die partijtjes zullen niet om aan te zien zijn, ‘vanwege de extreme belangen die er op het spel staan’, zoals dat heet. Maar daar moet je niet over piepen, als je toch kijkt. Wat veel urgenter is: dit hoort bij onze wereld. Denk niet: ‘Tijdens een WK ben je in een andere wereld, heb je even geen sores aan je hoofd. Dat leidt even af van de grauwe ellende van alle dag’.
Als er gevoetbald wordt, wordt er gevoetbald in onze wereld die het zonder dat al moeilijk genoeg heeft. En bij mislukken zou dat eindelijk eens onverbloemd helder aan het licht komen. Dan kunnen de bobo’s zich nergens meer achter verschuilen.
Onze wereld is de onschuld voorbij van een onbekommerd partijtje voetbal.

voetbal zoals voetbal bedoeld is

voetbal zoals voetbal bedoeld is

De hele branche is ziek; al de jaren die tussen de toernooien liggen ook. Dergelijke grote evenementen zijn het bewijs van het mislukken van voetbal. Ook de Olympische Spelen hebben zich volledig los gezongen van hun missie. Op de laatste in Londen moest de hele wereld aanzien dat de Britten stelden dat zij de moderne wereld uitgevonden hadden en zich nergens voor wilden verantwoorden.
Iets dergelijks geldt voor die top laatst in Den Haag. Ze staan het gewone leven te zeer in de weg. Het is voorbij wat onze wereld zich nog kan veroorloven. Het was onverantwoord om dat zo en daar te willen houden. Als je mensen zo zwaar moet beveiligen, is er kennelijk iets heel erg mis met het systeem waarin zij thuis zijn. Als de mensen ‘die erover gaan’ zo zwaar ‘bewapend’ moeten worden moet je andere mensen ‘die erover gaan’ hebben.
Het was zeker ook niet goed voor de promotie van Nederland of zo. Dit is ongezond per definitie en niet bij uitzondering: de aanpassingen aan straten/wegen, gebouwen, vliegvelden, zijn hemeltergend geweest. De gemoedelijkheid waarmee onze politie om pleegt te gaan met burgers was ingeleverd voor stompzinnige regels, zoals dat vreedzame demonstranten zich niet lopend door de stad mogen bewegen. Het is mij een raadsel dat dit soort optreden met politievakbonden valt af te spreken!

Dit en de sportorgiën zijn voorbij de grens van het Goede Leven. Ze staan voor een manier van leven die we niet echt nodig hebben.
Kijk maar eens…
En houd dat andere lied in de lucht:
‘Licht, kind in mij, kijk uit mijn ogen,
of ergens al de wereld daagt,
waar mensen waardig leven mogen
en elk zijn naam in vrede draagt’. (Oosterhuis/Oomen. Lied 601 Liedboek, zingen en bidden in huis en kerk)

Een reactie op Kijken naar WK: of het mis gaat.

  1. Pingback: Voetbal zoals voetbal bedoeld is. | Vrede is beweging

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s