Moet Trump een kans krijgen?

Aan het denken geraakt over de roep die overal gehoord wordt:  ‘geef Mr. Trump een kans. Al gauw duikt dan een vergelijking op met jaren ’30 van vorige eeuw, toen Hitler rechtmatig was verkozen. Ik heb het niet zo op die (suggestieve) hint, maar hij ‘hoort bij de liturgie’ als het om een fout type gaat; maar dat laten we nu rusten.
Zouden we, trouwens, zo ook gereageerd hebben als Mw. Clinton was gekozen: Ze moet een kans krijgen?

Wat me vooral aan het denken zet is dit. Wie zijn dat, die Mr. T. die kans willen geven? Zijn dat de mannen en vrouwen die nu op het pluche zitten? Dat zal wel, want ze hebben geen andere optie. Je zult het er inderdaad mee moeten doen. Wen er maar aan.
Ik hoor het ook de (andere) opinieleiders ons ‘medeburgers-op-zoek-naar-een-houding’ toeroepen. Aan de stamtafels, in de bladen.
Wie zijn wij wel dat we Mr. T. een kans moeten geven? Het klinkt wel heel parmantig. Het klinkt in elk geval ook neerbuigend. Alsof wij erover gaan! En er kon wel eens een grote kans zijn, dat dat bij Heer T. in het verkeerde keelgat schiet. Afwachten.
Eén van de mensen die nu op het pluche zitten, Mw. Merkel, zei ferm waar het op staat. Gewoon : we dealen met u op basis van wat ONS hoog zit. Lees: niet op basis van die ‘crap’ die u er uitslaat. Hij krijgt van haar een kans om daar op in te gaan. Dan weet hij meteen waar hij aan toe is. Ze slaat hem zelfs misschien hoger aan dan hij verdient door er van uit te gaan dat die waarden ook door hem gedeeld worden! Op zich is dat een inkoppertje. Daarmee lijkt ze de waarheid toch wat geweld aan te doen. Maar het is hoopvol. Taakstellend bedoeld, heet dat dan fijntjes. Maar zou hij die fijne nuance opmerken?

Hij krijgt dus niet van haar de kans om uit te proberen hoe ver hij met zijn verwerpelijke uitspraken, beloften en gebrek aan spiritualiteit kan komen. Alles wat hij op de internationale podia zou willen, wordt langs de maatlat van rechten van de mens en fatsoen etc. gelegd. En of de andere leidertjes dat ook maar in hun oren willen knopen. Mr. Rutte, bent u daar? Mr. Wilders, realiseert u zich dat u daar straks ook aan gemeten wordt? Gaat u dat halen, denkt u?

Ik weet ook wel dat Mw M. daarmee ver uit grijpt boven het huidige politieke bedrijf. Maar het is wel de kern van elk gebed om andere politieke leiders.

Mijn inschatting is dat Heer T. zo’n andere leider niet is. Ik denk dat hij die kans die hem geboden wordt niet grijpt. Die kan hij niet grijpen, want hij heeft zijn kiezers beloofd aan zaken als respect voor vrijheden van minderheden (homo’s, moslims etc) geen enkele boodschap te hebben.
In mijn opinie wordt Trump dan ook niet in het gareel gehouden door wijze mannen (en mw Palin???) die hij om zich heen weet te verzamelen. Men beweert bij hoog en bij laag dat hij dat niet redt met zijn persoonlijkheid; maar dat geef ik voor wat het waard is door.
Mijn inschatting is dat zich een enorme weerstand gaat vormen van mensen die gaan merken dat hij hun verlangens niet kan waar maken. Hoe snel dat wordt, weet ik niet. Ik weet niet of ik gelijk krijg.

Hoe kun je al vast vooruitlopen op die situatie? Mr. T. is logischerwijs van tijdelijke aard. Zijn we (wie?) klaar voor de situatie daarna?