Niet door geweld.. maar door mijn Geest

welcomestone-tent-of-nations

welkom bij de Tent of nations

 

Ik viel over een stuk van Rob van Wijk in Trouw van 2 december 2016. Onder de titel: “Respect dwing je af door kracht”.
Mijn Pavlovreactie: “Ja maar, ho eens, de Schrift leert toch: “Niet door macht en niet door kracht , maar door mijn Geest”, zegt de Ene de Omschaarde. (Naardense Bijbel Zacharia 4:6). De twee maanden die sindsdien verlopen zijn, maken niet dat het niet meer actueel is.

Ik weet wel dat je niet meteen ergens een Bijbeltekst tegenaan moet gooien. Ik wil het niet beter weten dan hij; maar wel anders denken.
Dus moet ik om te beginnen wat hij schrijft maar eens herlezen. Hij zegt letterlijk : “Respect dwing je af door kracht en onafhankelijkheid.” Hij zal vast wel weten, dat dat geen axioma is; geen natuurwet. Dat respect is cultureel bepaald.
En hij geeft daar zelf het volgende over: “Maar de economische en militaire verzwakking van, en de politieke chaos in de Unie hebben die kracht en onafhankelijkheid onacceptabel aangetast.” Geld en wapens dus. Economie en vernietigingswapens.
De Wijk maakt zich duidelijk zorgen. Hij hoort ook bij een club die pleit voor verhoging van defensie-uitgaven van Nederland. Doe ik hem onrecht om dat te berde te brengen? In dat geval excuus.
Maar ik stel dat deze manier van denken, geen constructieve bijdrage is aan het probleem dat er wel degelijk is. Zijnde het probleem van Turkije en de EU die niet meer door één deur kunnen. En elkaar wel nodig hebben. Zeg ik het zo goed?

Verdenk ik de Wijk ten onrecht van de manier van denken van de potentaat? Die denkt in termen van militaire en economische macht. En we wilden juist een sfeer scheppen waarin mensenrechten zouden op kunnen bloeien. Daar maken we ons zorgen om toch? Hoe doe je dat, is het op te lossen vraagstuk.

De Wijk suggereert in feite dat je mensenrechten voor de tegenstanders van Erdogan etc. kunt afdwingen met militaire en economische macht. Maar dat is de denktrant van Erdogan, waartoe je je niet moet verlagen. Van daaruit komen de ontslagen en arrestaties. Kijk maar eens hoeveel respect Erdogan daarmee afdwingt. Ruim voldoende voor zijn kiezers om hem in het zadel te houden. Het is de onheilsvolle macht die een Assad nog zo veel aanhang bezorgt: hij houdt de winkels open voor zijn aanhang. Hij trekt zich geen moer aan van ziekenhuizen die je niet bombardeert. (van VS oktober 2015 geleerd). Hij krijgt er zijn land wel mee plat. Als mijn analyse klopt, is Trump van hetzelfde onbehoorlijke laken een pak. En we zetten Poetin, en andere leiders van foute staten vaak neer als volk dat alleen maar gevoelig is voor de aanpak van de harde hand.

Er is natuurlijk geen denken aan, dat de EU Turkije met militair geweld te lijf gaat om de mensenrechten in dat land te verbeteren. Daar heb je die grotere militaire macht niet voor nodig. Je kunt er alleen mee dreigen.
En dan maar hopen dat er niet onverhoopt een vlam in de pan slaat. Het is alom bekend dat meer wapens vooral betekent meer problemen met de beheersing ervan. Niks respect, meer chaos dwing je er mee af. Daarom is het toch dat je zo veel strijdende partijen niet meer om een tafel krijgt in Syrië of waar dan ook: vanwege het te veel aan wapens, waar ze blijkbaar moeiteloos aan kunnen komen.
De Wijk moet als geen ander weten hoe de vreedzame demonstranten tegen Assad binnen no time aan de bondgenoten en de wapens konden komen om een burgeroorlog van zo wreed kaliber te voeren. Je wilt toch ook niet erkennen dat Assad, als hij met zijn wapens de anderen op de knieën heeft gekregen, meer respect afgedwongen heeft.

Bij de “Tent of nations” in Bethlehem doen ze dat anders; daar zeggen ze: “Wij weigeren vijanden te zijn”.

En lees elkaar van alles voor uit het boekje van Sint Okke Jager:”Wij zijn niet machteloos”.