Opgeheven vingertje prima; maak eens een vuist, collega Plaisier.

“We leven in een tijd met fascinerende ontdekkingen en we weten dat. Er staat ons nog veel te wachten aan verrassingen en uitvindingen. Dat daarbij niet alles een zegen is, wat als zegen wordt gepresenteerd, valt te verwachten.”

Zo begint Dr. Arjan Plaisier zijn ‘commentaar bij de tijd’ van 11 Juni.
Belangrijk thema.

Androide

Androide

Eigentijdser kan nauwelijks. Hij draagt aan dat er van alles bedacht wordt om in en aan de mens te veranderen. De bril van Google Glass ; ‘wearables’; Chips onder je huid; een geïmplanteerde camera als ‘derde oog’. Hij zou vast wel met een langere lijst kunnen komen, maar dat is niet nodig, wat mij betreft.

Terecht vermeldt de scriba van de PKN eerst dat nieuwe technologische vindingen enorm positief kunnen zijn voor mensen met handicaps en ziektes. Dat is immers het domein van het Koninkrijk van God ook: helen, genezen.
Ook zijn angst voor en protest tegen de manipulering van de mens die steeds meer mogelijk wordt, zijn me uit het hart gegrepen. In zijn woorden:  ‘Ik protesteer hier hevig tegen, en ik neem het voor lief als achtergebleven gebied beschouwd te worden…. Laat de mens dat klompje klei blijven waar de adem van de Schepper over is gegaan. Kwetsbaar en begaafd. Een wezen dat zich nog stoot aan een steen en die de ogen niet sluit voor the dark side of life…. ‘

Ik houd niet van dat ‘achtergebleven gebied’. Mag ik? Ik vind het ruimdenkendheid voor bij de barbecue met je modern heidense vrienden. Maar laat dat maar zitten. Mag ik het wel te weinig vinden? Tegen gemanipuleerd leven hoort een kerk voorop te lopen. en dan moet zo’n opgestoken vingertje minstens een vuist worden. Er is robuust crisis-beleid van de kerk nodig. De zaak waar het om gaat is veel te ernstig dan dat we er stukjes over schrijven. Het zwaartepunt van wat de kerk hier op aarde heeft te doen ligt hier voor de komende tijd. Het leven in de breedste en diepste zin van het woord is in het geding. En ik krijg helaas niet de indruk dat dat de kerk nu werkelijk zo hoog zit. Zo nu en dan een paar regeltjes waaruit blijkt dat de kerk wel eens hier en daar wat opvangt. Maar laat de scriba in een volgend stukje nu eens een paar maatregelen aankondigen. Laat de kerk een vuist maken. Al richt hij er alleen maar HET centrale deputaatschap van de toekomst voor op. Want er is een hele hoop deskundigheid voor nodig.  Als je het probleem wat hij aankaart niet op weet te lossen (samen met alle heiligen en moderne heidenen, overigens) dan schrijf die 5 eeuwen Reformatie van 2017 maar op je buik. Dan red je het niet met al je vernieuwingen en pioniersplekken. Je moet op zijn minst de vraag beantwoorden of misschien in de beheers-  en ontwikkelingsopdracht aan de mens ook hoort dat de mens door-evolueert – of niet. Dat is de andere kant van het protest tegen manipulatie. En ontzettend veel meer.

Het kader van die website laat helaas ook niet toe dat hij ons ‘aanzegt’ dat die manipulatie er zeker zal komen – ook ondanks zijn dierbaar protest – omdat we geen vuist maken tegen het systeem van de ‘vrije markt’. Dat is misschien een wat links geluid dat de scriba niet wil afgeven, maar DAT is wel de werkelijkheid die een echt gelovig kerkelijk protest verdient. Omdat we de neo-liberale vrije markt het recht geven met deze technieken te komen, hebben we er geen verweer tegen. Dan komen ze er dus. We hebben nog geen regels die echt opgewassen zijn tegen de producten die mogelijk worden. De kerk moet deemoedig en robuust vooropgaan in het ontwikkelen van regels op dit geheel nieuwe terrein. Nog nooit waren we zo bedreigend voor het leven als nu. Of het moest zijn toen de vrije markt ook voor de fossiele brandstofenergie is gaan gelden.

Je kunt niet meer zeggen dat je het niet geweten hebt.

Je kunt niet meer zeggen dat je het niet geweten hebt.

Dan is het wel aardig dat de kerk bij monde van de scriba zich ‘achter gebleven gebied’ laat noemen, maar in feite doe je de wereld waarin je gezonden bent schromelijk te kort.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s