Paus niet bij D-day herdenking

Was het je opgevallen, dat iedereen van enige naam of faam of maffia wel aanwezig was bij de herdenking van D-day, maar de Paus niet?

Wel een oude man die van zijn verzorgingstehuis eigenlijk niet mocht. Maar hij weet te ontsnappen aan de barse verzorging. Hij was bij de landing van geallieerde troepen in Normandië in 1944. En nu is hij er weer. Even denk ik: dat zijn de echten! Mag hij aub. Dan begin ik weer te twijfelen.
Waar is dit herdenken goed voor? Blijf thuis; als je destijds al iets te zoeken had op die stranden, nu niet meer. Zo wijs zou je toch na al die zeventig jaar moeten geworden zijn.
Of neem die andere militair. Vliegenier destijds. Tenslotte stelt hij de hamvraag: “Maar ik heb wel mensen gedood daar. Een generaal zelfs. Ik heb bommen gegooid en je weet nooit wat die raken.”  Kwetsbare oude man, ver voorbij stoere machopraat? Is hij er nu bij om zich in zekere zin te verontschuldigen? Ik wens hem vooral toe dat hij dit allemaal nu achter zich mag laten en thuis de achterkleinkinderen gaat voorlezen. Toon Tellegen of zo. En als ie nog een beetje zingen kan Oosterhuisliederen: de wereld omgekeerd. Het ging er toch om dat ieder weer ‘onder zijn wijnstok en vijgenboom kon zitten’. Doe dat dan ook.

Of betekent dat steeds weer bij elkaar komen juist dat die oorlog niet in staat was om dat doel te bereiken?
Daar hoor je de sprekers niet of nauwelijks over. Jonge knapen die niet zelf mee hebben gedaan, draven langs de microfoon. Ze kennen WOII van ‘Oorlog, de musical’. Geen vrouwen gehoord; klopt dat?
Er vallen op effect berekende stiltes rond de grote woorden: vrede, moed, modder, menselijkheid, corruptie- vrijheid zelfs. Ze moeten de militairen van destijds wel lof, eer en prijs toe roepen. Want er waren zulke hoge doelen mee gemoeid.
Maar het enorme spektakel verhult, dat het doden van zo veel mensen met welk paspoort dan ook zo omstreden is. herdenking-d-dayVliegtuigen, vuurwerk; podia; beeldschermen; witte kindertjes. De plechtige muziekkorpsen kregen namaak waterplassen om de schoenen, om het maar echt te laten lijken! Kosten noch moeiten gespaard! En vergeet de belachelijke beveiligingsoperatie die ermee gemoeid is, weer niet! Je kunt op deze wereld nog niet eens onbekommerd het einde van een oorlog vieren. Zo veel zijn we er blijkbaar mee opgeschoten, met al die in de dood gejaagde mannen en vrouwen. Die oorlog heeft zijn doel niet bereikt. Ondanks de miljoenen doden, leven miljarden mensen niet onder genoemde wijnstok en vijgenboom. Dat kon het grote gelijk van de directie van het verzorgingstehuis waar ik mee begon wel eens zijn.
Niemand van de spekerts die de gedachte lanceert dat oorlog principieel geen doel kan bereiken. Allemaal zijn ze van het type ‘oorlog is wel afschuwelijk, maar prima bruikbaar’. Je ziet dat ze met hun gedachten al bezig zijn met de volgende. Oorlog smaakt alleen naar meer.

Stel je nou toch even voor dat ze de paus wel hadden uitgenodigd. Want dat hij wel een invitatie had, maar dat hij geweigerd heeft bij deze eredivisie wapenlobby aan te schuiven, wil er bij mij  niet in. En dat die al deze mensen eens zou overtroeven met de uitnodiging om bij hem thuis simpel te komen bidden voor de vrede. Voor het ontbijt. Hij probeert die formule op 8 Juni uit op Abbas en Perez. Hoe verzint hij het: op Pinksteren.
Allemaal mee bidden; alleen al daarom wel naar de kerk op Pinksteren!

 

Paus Abbas

PausPerez

 

 

Een reactie op Paus niet bij D-day herdenking

  1. Pingback: D-Day, Paus,Pinksteren | Vrede is beweging

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s