Pax is wel degelijk Pax als er geen Christi op staat

Paxmensen Gruiters en Landmeter bezweren ons in Trouw van 5 februari dat ‘Pax zijn identiteit niet zal verloochenen’.  Die verzekering was nodig na zekere kritiek op de naamswijziging van IKV/Pax Christi. Dat is mooi.

De deelnemende kerken worden nogmaals stevig aan de boezem gedrukt. De christelijke identiteit nadrukkelijk nagestreefd. Het past niemand dat verdacht te maken, vind ik.

Maar dat nu duidelijk is wat de reden was voor die naamswijziging, kun je ook niet zeggen. Wat was nou de echte reden om de naam te veranderen, terwijl het ‘product’ hetzelfde blijft. In de aanvankelijke aankondiging in de media werd opgemerkt dat men last had van die naam. Bij wie dan wel?

Bij sponsors? Vandaag werd bekend dat Pax een half miljoen binnen heeft gesleept van de Postcodeloterij. Dat wordt een inkoppertje: Zal toch wel onder de ouwe naam aangevraagd zijn! Hoe veel last kun je hebben van een naam!

Bij je partners? En knapt er dan echt iets? Wat voor partners zijn dat dan wel die last van ‘Christi’ hebben als jij je vredeswerk goed doet?!

En dan was er nog die onverlaat die een associatie had met ‘Agatha Christi’. Ja, dan moet je echt je naam wel veranderen. Dat gaat te veel schade opleveren.

Inhoudelijk was er niet veel meer te noemen. Blijkbaar nog steeds niet, of is dat te kort door de bocht. Ik vraag maar.

Is het met opzet dat de heren niet terug komen op de echte reden voor die naamsverandering? Die weerstand is natuurlijk niet gemeten; die wordt slechts verondersteld, maak ik me sterk. Maar dan is het wel een heel vreemde move. ‘Ja, we hebben last van iets waar niemand de vinger op kan leggen. En het blijft alles bij het oude!’ Wat moet je dan zo nodig?

Mogen kerken die nog zo nadrukkelijk binnen de horizon heten te zijn zich distantiëren van deze stijl van zich presenteren? Alles blijft bij het oude; je hebt geen echte reden die dwingt tot naamswijziging aangevoerd; en toch doe je het. Dat blijft onhelder.

Blijft over dat er een schitterend logo bij is gemaakt. Dat blijft een oprechte felicitatie waard.

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s