Racisme, leeghoofden en sponsoring: op weg naar een doorbraak?

Hoe velen van ons zullen racisme verwerpelijk vinden? De helft? Iedereen? Ik weet niet precies wat  de onderzoeken daar van zeggen. Aan de herrie die er steeds om ontstaat zou je zeggen dat zo’n beetje iedereen het verwerpelijk vindt. En toch maakt dat me argwanend. Want andere mensen lusten er wel pap van. Mensen doen het. De helft? Iedereen?

Leeghoofden

Ze worden strijk en zet weggezet als ‘leeghoofden’. Houd dat maar even vast: een slimme advocaat zal zich daar op beroepen. Als je niet na kunt denken moet je wel verminderd toerekeningsvatbaar zijn,- die gedachte. Of anders: hiermee is mijn cliënt m/v beledigd en is al genoeg gestraft! Het is niet echt iets voor de rechtbank.

Is het niet opvallend dat directie van stadions of clubs of KNVB nauwelijks een uur na het laatste incident al weten dat het ‘leeghoofden’ zijn. Dan moeten ze dat al lang geweten hebben,- en dan hebben ze er al lang niks aan gedaan. Zag je hoe minister Bruins bij Pauw (28/11/2019) de vraag waarom er nu pas tegenmaatregelen komen, niet wilde beantwoorden? Hij wilde het niet zeggen, maar het is toch gewoon omdat hij en anderen het niet aandurven om tegen een potige racist langs de lijnen van een amateurclubje te zeggen dat-ie dimmen moet en zo. Of een beter gesprek.

Sponsors

Er moet een diepe angst schuilen achter het ‘vele wegkijken’. En dat is weer omdat sponsors anders weglopen. Hallo, afdeling sponsorwerving: die sponsors moet je niet willen hebben. Laat er ook maar een wet komen dat je geen (voetbal) club mag runnen als je je begroting niet zonder die wegloopsponsors kunt rond krijgen. Het is het aloude probleem van in de oorlog: durfde een kerk giften weigeren van een NSB-er of zwarthandelaar?
O.k., slimme camera’s op de schreeuwers (en maak ze dan meteen zo slim dat ze ook vastleggen wie er toch vuurwerk binnensmokkelde; wie er anti-semitische leuzen schreeuwt, of anti-homo’s; en beledigende teksten jegens de moeder van de scheids of diens hond.), maar ook op de VIP-boxen. Ik denk dat het sfeertje onder de bobo’s en hun gasten gesaneerd zou moeten worden. Anders zou het toch al lang aangepakt zijn!

We roepen wel dat iedereen geen racisme wil, maar dat is blijkbaar niet zo. Er is blijkbaar een wereld – WAAR WIJ NIET KOMEN – die wel (onnadenkend?) racistisch doet, en die spierballen heeft. En er is een wereld van het grote geld – WAAR WIJ OOK NIET KOMEN – die er niet echt iets tegen wil doen, denk ik zo langzamerhand. Daar moet het ook wel aan liggen. En de roepers weten dat natuurlijk ook.

Repressie en handhaving

Je mag gerust zeggen, dat ik geen kenner ben van het fenomeen racisme, laat staan dat ik een expert ben in de (actieve) bestrijding ervan. Zie boven. Maar waarom heb ik dan toch dat donkerbruine vermoeden dat de nieuwe maatregelen die er nu, eind 2019, in de voetbalstadions moeten komen, het niet zullen uitroeien. Is dat gewoon nuchter verstand? Misschien dat er wat meer schreeuwers gepakt worden. Well done, minister Grapperhaus.
Maar het blijft iets houden van dweilen met de kraan open; iets van ‘Kurieren am Symptom’. Kortom repressie.

Doorbraak?

Heb je hier misschien een kans op een doorbraak? Als je nu eens niet de politie dit laat handhaven. als je nu eens niet de kaart van de repressie trekt! Als je er nu eens niet aan de tafel van deze of gene veelverdiener ‘entertainement’ van maakt op de late avond.
Misschien moet je net zo creatief zijn als die scholen in 020 die een week dicht gaan om een heel erg ‘out of the box’ plan te bedenken voor het tekort aan leraren.
Gewoon het voetballen plat leggen net zo lang tot er een echt plan is, wat niet alleen ons ‘weldenkend deel der natie’ voldoet en behaagt; maar ook binnen komt bij de groep mensen die nu nog plezier beleven aan racistische uitingen.
En bv na racistische spreekkoren stadion op slot; niemand eruit voordat er een goed gesprek met het desbetreffende vak (en anderen) heeft plaats gevonden; en er beterschap is beloofd. En als het om anti-semitische leuzen gaat: een half uur of langer namen oplezen van wie in nazi-kampen omkwamen. Iedere keer weer.

Dat soort dingen denk ik aan. Dat vergt ander voetbal. Andere mensen die het runnen en sponsoren.