Trump en Genesis 18

Ik ben geen vereerder van president Trump. En dat is niet omdat de man er niet toe doet: niet veel om het lijf heeft. Hoef je niet naar te luisteren; moet je geen aandacht aan verspillen; niet op ingaan. Neen. Zo zit dat niet.

Telkens doet de man abjecte dingen of uitspraken, maar dan is er wel degelijk iets in het geding. Iets van de mensen. Hoogst belangrijke mensendingen gooit hij te grabbel of brengt hij in gevaar. Dan moet je denken aan afspraken en verdragen en rechten van mensen of groepen. Hoogst belangrijke mensenmensen als vrouwen brengt hij in diskrediet.

Dezer dagen kwam een klein gesprekje tussen hem en hoge militair in de media: ‘Ik vroeg hoeveel doden een aanval op Iran zou kosten.’ ‘150, Sir’. Dat woog niet op tegen een onbemande drone.’

Een RQ-4 Global Hawk.

met winkelwagentje!

Dit kun je niet zo maar even weg lachen: och die malle Trump ook, laat hem; geen aandacht aan besteden!
Want wat is Mr. T aan het doen?
Ik geef maar even door van Charles G. bij Pauw dat het onbegrijpelijke fake is. De president weet blijkbaar niet hoe werkelijk besloten wordt tot een militaire actie jegens een buitenland. Daarbij wordt niet pas 10 minuten voor afschot gevraagd of er en hoeveel doden er zouden kunnen vallen en of dat opweegt tegen de kosten van eigen (mensen en) materieel. Zijn generaals of hoe die vinken ook mogen heten hebben al bij het indienen van het plan berekend dat het 150 mensenlevens kan kosten, en -mind you!- zij moeten dat de moeite waard gevonden hebben! Anders kom je niet met zo’n voorstel!
Het was je al opgevallen dat Trump niet doorvraagt hoeveel kinderen daar bij zouden zitten. Zou die generaal nog à la Abraham (Genesis 18! Want Trump wil zich wel een beetje voordoen als de Here God) hebben doorgevraagd: ‘En als het er nou 145 zijn, Sir? Zullen we dan wel, Sir?’ ‘Dan zullen we niet!’  ‘En als het er nog vijf minder zijn, mogen we dan wel…aub, Sir? ‘

Het erge van dit belachelijke berichtje is, dat het hoort bij een wapensysteem dat niet te managen valt. Zeker niet door Amerikanen. Lees daarvoor dat onthullende boek van Daniël Ellsberg: ‘The doomsday machine’. Dat is  echt schokkend. Je bent uitgenodigd om hier verder te lezen.