Wat kost amputatie van een hand nu helemaal?!

Reken maar dat U een geamputeerde hand krijgt te zien dezer dagen. Vanwege de lol van vuurwerk.

Op het nieuws zag ik een jong ventje dat met zijn plastic zak in de hand stelde dat ‘het er toch bij hoorde’. Dus niks verbod op vuurwerk. Maar niemand die stelde dat zo’n afgerukte hand er ook bij hoorde. Het jong zou stellig beweren dat dat er niet bij hoorde, maar toch…. Zijn ouders kwamen natuurlijk niet in beeld. Waar zaten die eigenlijk, toen hij moest worden opgevoed. Overweegt Teeven al elektronische enkelbanden voor deze aanstormende talenten en hun opvoeders? Want die belagen over een paar uur onze brandweermensen en de ambulance die de vuurwerkslachtoffers hulp moeten verlenen!

Op datzelfde journaal nog een mens van onduidelijke leeftijd; vraagt – dat verzin je niet! – aan de verslaggever de bevestiging van: ‘Eens per jaar mag het toch wel een € 100 kosten?’ Je hoort dat hij nog opgevoed was met een onrustig geweten over deze aankoop. Zou hij weten wat een amputatie gaat kosten? Mijn fysiotherapeute schatte het op € 20-30.000. Zonder de sociale kosten die erop volgen.

Ik geloof beslist niet in: gooi dergelijke stommerds uit de verzekering; daar draaien ze maar mooi zelf voor op. Zoals uitgeprocedeerde asielzoekers. Ik geloof in het algemeen niet in alleen verzekeren wat je zelf nodig hebt. Dat is puur roofbouw op die ander die meestal ook niet om hoge ziektekosten heeft gevraagd. Het mag ook vast niet van de Paus!

Maar die hand die er niet meer is?? Het zal wel veel kosten om jezelf na zoiets stoms weer onder ogen te komen (als die het overleefd hebben). Ook het vinden van een goede verhouding met de samenleving om je heen, zal heel wat kosten met zich mee brengen. Materieel en spiritueel.

Het wordt tijd voor een samenleving die de beslissing over deze potentiële misdaden niet aan dergelijke jochies overlaat. Ook niet, juist niet, als hij later nog eens een volwassen consument zal zijn. Dan hebben we mensen nodig die hun ogen, oren en beide handen nodig hebben om de echt belangrijke problemen aan te pakken.

Oudejaars vuurwerk van ons consumenten staat vooral voor: “Spreek mij nergens op aan; zeker niet op de rotzooi die ik niet wil hoeven op te ruimen. Ik heb toch zeker recht op mijn eigen morele amputatie!”

1 Januari is niet de dag van “eigen schuld dikke bult”, of natrappen naar sufferds of misdadigers – hoe je ze maar wilt noemen. Neen, op 1 Januari wordt het hoog tijd voor veel heil, en zegen. Heel veel.

Een reactie op Wat kost amputatie van een hand nu helemaal?!

  1. Pingback: God, breng papa aub veilig terug van de ambulancedienst op Oudjaar. | Vrede is beweging

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s