Wie kan er op Koningsdag wel veilig over straat?

Nooit gedacht dat ik nog eens iets van Koningsdag zou willen vinden. Ik ga er zeker niet tegen ageren; of ervoor pleiten.

de wandeling die de laatste bleekte zijn. 2014 Appingedam.

de wandeling die de laatste bleekte zijn. 2014 Appingedam.

Maar als het – wat de Telegraaf verhoede – toch een discussie zou worden aan de smeuïge ‘tafels van…’, ((niet te overbieden zal zijn de zes-heren-zitsbank van Jinek na overval op NOS-studio)) dan hier al vast wat overwegingen. Ook om duidelijk te maken dat de koningsdag als zodanig een non-issue is.

De discussie voor of tegen afschaffen van zo’n koningsdag zal wel losbarsten als het vernieuwde format op tafel ligt. Nu kennen we slechts datum: 27 April. Locatie: Dordt. Een voettocht door de stad kan niet. Niet te beveiligen. (In Zwijndrecht hebben ze al flink de pest in dat ‘sukkels’ uit Dordt het hele plan al op straat zouden hebben gegooid. Maar dat heb je niet van mij.)

Ik stel de vraag: “Wat voor samenleving zijn wij, dat we niet meer over straat kunnen met ons vorstenhuis?!”
En ik vat dit niet op als retorische vraag.
De vraag of een samenleving waar volk en vorst gezamenlijk over straat kunnen dan zo begeerlijk is, laat ik zitten. Waarom zouden we dat willen? Ik weet het niet. We kunnen toch ook best zonder? We kunnen toch ook een goed boek gaan lezen! Landen zonder vorstenhuis om mee over straat te lopen redden zich toch ook!
Ik wil ook geen antwoord geven op de vraag of we wel met ons vorstenhuis over weg kunnen.

Ik bedenk ook niet wat de koning zelf ervan vindt of erbij voelt. Is wandelen met het volk het element waarom hij zich altijd op deze baan heeft willen storten?  “Jammer dat ik niet vaker in het jaar jarig ben!”. Van mij mag hij er ook best van genieten, als hij wil.  Maar er zijn mensen om minder aan zoiets nooit begonnen. Maar die waren dan ook niet geboren in dat wiegje waar dat hele vreselijke nu eenmaal bij hoort.

O.k., dat dus allemaal niet. Wat mij niet los laat is dat besluit als zodanig, om onze vorst en zijn gezin niet te wagen aan de niet te beveiligen situatie op onze straten. Dat laat ons op straat achter. Op diezelfde straten die nog steeds net zo onveilig zijn.
Goed, het gaat om gelegenheden waar grote massa’s (in dolle stemming?) op de been zijn. Want gewoon op doordeweekse dagen zijn de Oranje kinderen prima van hot naar her te krijgen voor school, catechisatie, clubjes en vriendjes. En de hardwerkende tweeverdienende ouders  kunnen prima naar de werkpaleizen. Voor de zekerheid een bodyguard mee. Kan prima. Theatervoorstelling, rode loper acts, openingen op de afsluitdijk gaat ook allemaal wel. Afleidingsmanoeuvres, look-alikes, stand ins: geen probleem. Toch?

De kwestie blijft: als onze vorst niet met ons over straat kan, dan is het voor elke andere gelijke burger ook niet veilig. Ik geef niet toe aan de logica dat onze vorst ons met zijn aanwezigheid allemaal in gevaar brengt. Wat eigenlijk wel zo is.
Op onze straten heersen gevaren waar onze vorst niet aan bloot gesteld mag worden, maar mijn kleinkind en ik wel? Is dat de idee?  Wij moeten zelf maar voor onze veiligheid zorgen, zeker. Zonder het gigantische beveiligingbudget van de koning, ook nog eens een keer. Wij moeten het zelf maar bekijken. Er wordt met zo veel woorden gezegd dat de vorst er niet aan gewaagd mag worden, maar anderen wel. En dat is absurd. Wij zijn niet meer collateral damage than him!
Als het goed (nou ja)  is, maakt het voor een terrorist en voor de media-aandacht niks uit of er op mij een aanslag wordt gepleegd of op een hoger-waardiger-bekleder. Elk leven is onvervangbaar. Er zijn geen ‘pigs more equal’ dan anderen! En dat wilde ik maar graag houden zo.

Vraagje ertussendoor: De wandeling werd toch niet afgeblazen vanwege het baarlijk uitvergrote gevaar van zo’n  ‘eenzame wolf’ die een NOS-studio kon binnendringen, eind januari 2015? Ik heb blijkbaar ook een slokje complottheorie op.En dat pistool zag er toch wel erg echt uit, zeg. En Apeldoorn 2009 kwam langs. We hebben maar één koninklijke familie, maar veel van die lonely wolves, was de gedachte.

Terug naar: wat voor samenleving zijn we geworden?
Niet zo zeer een samenleving waar wat meer boeven of zo rondlopen, dan vroeger. Meer afrekeningen in het misdaad circuit. Maar met wat betere speurders en wat strengere straffen los je dat wel op.
Wij zijn zelf de gevaarlijke samenleving. In elke thriller die zich zelf respecteert komt het zo’n beetje wel aan de orde. Daar is de boef die smerige wapens verkoopt en dus gestopt moet worden. Maar die zich gerechtvaardigd weet door de moraal dat de slachtoffers van de wapens van de officiële regeringen en hun foute vrienden die achter hem aan zitten, geen haar minder dood zijn. Geen centje pijn minder geleden hebben.
Wij zijn zelf het gevaar.
Wij zijn de verwoestende samenleving.
Wij zijn de samenleving die alles in huis heeft om dat zo maar te houden.
Wij moeten zo nodig onze bedrijven naar de wapenbeurs in Abu Dhabi hebben! Compleet met minister en de andere (koninklijke) usual suspects.

We zijn het geloof in een alternatief verloren.
We zien dat onze beveiligingsmiddelen van groot tot klein deze wereld niet safer maakten. Het staat met koeien van letters tegen de horizon geschreven, dat die het ook niet kunnen; nooit.
Kappen dus!

Niets belet deze samenleving om zelf dat alternatief wel te zijn.

Een reactie op Wie kan er op Koningsdag wel veilig over straat?

  1. Pingback: Niet meer met de vorst over straat. | Vrede is beweging

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s