Van Harry Potter en de verzoeking in de woestijn

WAARDEVOLLE ZUSTERS EN BROEDERS VAN ONZE HEER Jezus CHRISTUS,

Ik ben geen kenner van Harry Potter-films. Maar die knaap schijnt een goede hand van toveren te hebben. En doet het bovendien leuk. Dat is nooit weg. Je snapt best dat mensen denken: ZO ZOU IK WILLEN ZIJN.harryp Je zo geweldig voelen; oplossingen forceren voor enorme problemen. Ook beroemd en machtig zijn. Maar echte tovenaars bluffen de mensen af. En dat lijkt wel mooi, maar er zit een heel vervelende kant aan. Het maakt ze sterk, super sterk, maar eenzaam,- super eenzaam. Niemand is als zij. En dat is best eng.
En dan heeft zo’n kleine Harry Potter look-alike een hele dag zo’n boek verslonden, of hij was helemaal uit zijn dak gegaan op festivals en party’s. Maar ooit stuitert ie ’s avonds doodop in elkaar. Gelukkig precies voor het vertrouwde kuiltje in zijn bed; en dan is het lekker dat je een moeder hebt die de dekens nog tot aan je nek op kan trekken en instoppen!! Ze heeft hem weer veilig terug, en krijgt een geruststellende nachtzoen: “Mam, ik ben niet echt Harry Potter, hoor!”. En de Mam zal de volgende morgen weer zorgen voor een verantwoorde bruine boterham . En dat doet wonderen die er echt toe doen. Al smaakt het niet naar spektakel maar naar pindakaas.

Als je zo sterk bent dat je alles kan, dan hoor je niet meer echt bij de mensen die niet zo sterk zijn. Als je je eigen brood kunt toveren, dan weet je nooit hoe mensen denken die honger hebben. Daarom vasten mensen ook: om daar weer een beetje bij in de buurt te komen. Dat je de smaak van honger niet verliest.. Daarom zijn God en Jezus GEEN TOVENAARS.
Toch praten grote en kleine mensen wel vaak zo over Jezus.
De strekking van Jezus’ gesprek met de duivel is: IN ZO’N GOD ALS TOVENAAR ZOU JE NIET MOETEN WILLEN GELOVEN!!

Daar besteden we deze paastijd dus aan.
Het is maar goed ook, dat God geen tovenaar wil zijn. Je bent niet goed wijs, als je zou willen dat God een tovenaar is. Dat lijkt wel heel vroom dat je God zo’n toverhouding aan wilt plakken. “Als ik U was, God, dan zou ik WEL van stenen brood maken, want dan was de honger in Somalië en Zuid-Sudan over”. Ja, kom nou! God zegt: “Zo lang jullie van graan brood kunnen maken, doe ik dat niet met stenen. Nergens voor nodig. Dus reken daar maar niet op! Geen denken aan.” Maw als we een probleem hebben met voedsel, dan zoeken we een andere oplossing. GOD KOMT NIET MET STENEN DIE BROOD WORDEN over de brug..

Je moet ook maar niet denken dat onze techniek kan toveren; en dat we God dus niet meer nodig hebben om te toveren. Nogmaals God tovert niet. En de techniek tovert als je goed kijkt alleen maar voor een heel klein aantal mensen. En alleen maar BETAALwonderen. Onbetaalbare kleine dingen niet. Aandacht, tijd voor elkaar; gastvrijheid, respect, voor elkaar opkomen, bevrijding, dat valt niet te toveren…. Dus daar hebben we het echte probleem. God wil geen tovenaar zijn; de techniek LIJKT een almachtige tovenaar, maar is het bepaald ook niet. Wat te doen?!

In de kerk maken we nu juist het omgekeerde duidelijk, nl: niet wat MENSEN wel even voor mekaar zouden toveren als zij GOD zijn, maar wat “God zou doen als Hij mens was”. Wat kan God ertoe doen als er NIET GETOVERD kan worden? Echte (!) … mensen toveren immers niet. Wat is dat voor God, die zelfs al zou Zij KUNNEN toveren het nog niet doet… Zij kijkt wel uit; want Zij is GOD!.

Dat zit o.a. in het verhaal van Jezus in de woestijn. Daar vertel ik nu wat meer van. Jezus is een dikke maand in de wereld van de woestijn, en zoekt dan die vreemde vogel ‘satan’ op. Hij is daar niet verdwaald of op vakantie. Maar overdenkt de GOEDE plannen die in zijn hart en hoofd leven sinds zijn doop in de Jordaan. Hij wil AAN DE SLAG voor God. Maar hoe moet dat? Wat komt daar bij kijken?! Als het nu eens op weerstand stuit; op veel weerstand.?! Geloof je dat allemaal ook nog als je praktisch omkomt van de honger?! Zoals in de woestijn.
Daar word je stapel gek van de zon, de stilte en wilde dieren.

Die kwellende vragen staan in levende lijve voor Hem in de gestalte van die rare snuiter “satan”. Nou ja, zo’n rare is het nu ook weer niet, want eerlijk gezegd stelt hij Jezus pure mensenvragen. Altijd zullen de mensen overal vragen naar brood; naar macht/ spektakel; en naar verering. Jezus maakt zich daar niet van af, omdat Hij daar ver boven verheven zou zijn; eten, verering, macht is maar laag-bij-de-gronds, aards. Neen Hij wijst alleen de foute vraagsteller en zijn foute antwoorden af. Er moet een weg zijn om met die vragen een “mens te kunnen zijn op aarde”. Dat is Jezus’ keuze.

Ik maak vanmorgen die satan niet interessanter dan de figuur in een verhaal van Matheus. Daar is hij wel de pure verzieker. Hij zal wel niet in een veilig kantoor zitten op een plek waar wij toch nooit zijn. Hij is niet de leider van IS, noch een andere nederlandse politicus om maar een voorbeeld te geven. Maar van verzieken heeft ieder mens wel een tik meegekregen. Daarom moet je echt luisteren, want het komt in ONZE straat voor; in je eigen hoofd. En hart.

Jezus is er niet met dat ene gesprekje af na Math 4:12. Het zal zijn hele leven aan de orde zijn. Zijn hele leven is EEN PROCES VAN KIEZEN om geen tovenaar te zijn; “geen god onder de goden, geen engel en geen dier”, maar een mens. Hij gaat leren dat dat toch goed is. Dat Hij ZO GODS WERK KAN DOEN. Niet supermens maar “Zoon des mensen” dwz echt mens. ZO zal er alleen maar van Opstanding sprake zijn; ooit bevrijding. Toch.
Vergis je dan niet. Jezus blijft niet overeind doordat Hij nog veel slimmere uit de Schrift weet te citeren dan de duivel. Maar door zijn leven en sterven; dat is zijn eigenlijke antwoord.

Wat ons zelf betreft: daar is die mevrouw die dagelijks last van satan heeft; dat kreeg ze mee uit haar jeugd. Maar ze heeft tenslotte ook geleerd die satan elke dag weer uit haar kamertje te schelden. Zij is mijn voorbeeld dat we niet moeten zeuren: “Helaas, ‘k ben niet als Jezus”, dus de duivel wint het altijd wel van mij!. En ik ben ook al niet Harry Potter. Wat ben ik toch een minkukel!
Neen, Goddank bleven tallozen van ons steeds weer WEL overeind. We stonden trouwens niet eens allemaal aan de ergste verzoekingen bloot elke dag; dat scheelt ook. Vaak genoeg kozen we wel voor goede zaken. Vaak waren we wel degelijk leefbare mensen. We weten van kleine dingen te genieten en ons in te zetten voor uitstekende doelen. Het is niet waar dat we alleen maar kiezen voor wat het grofste geld op levert. Niet denken dat we alleen maar aan het verzieken zijn.

Maar herkent u ook de levensgrote VERZOEKING OM PASSIEF TE BLIJVEN. Ik denk hier aan: de enorme sociale en economische problemen van de wereld zal God niet weg toveren. God schept geen banen; God regelt geen uitkeringen. Maar als je dat zelf ook al jaren niet kunt fiksen en op grote achterstand raakt van je omgeving raak je misschien zwaar gedemoraliseerd. Waarom zou ik nog iets opzetten? Waarom zou ik iets erop wagen. Kun je het je voorstellen?!
Terwijl de anderen beweren dat wij in Nederland tot aan onze nek in kansen en mogelijkheden zitten. Ja, de anderen, maar jij mooi niet! Vrijwel alles kan, als je maar wilt, hoor je vaak. Maar de kansloosheid is een enorme verzoeking, want werkelijkheid voor miljarden. Die hebben geen perspectief. Fascistisch worden; extreem rechts ligt voor de deur.

Toch is het nog maar de vraag of onze samenleving echt zo bol staat van perspectief dat wat voorstelt. Daar moet je echt de partij,waarop je straks gaat stemmen eens op peilen. Neem alleen maar de onvoorstelbare moordpartijen, die lukraak plaats vinden. Op scholen, in een kerk bij een vuurwerk. Daar zit ook een stuk perspectiefloosheid achter. En dat is wel degelijk besmettelijk: “je doet er toch niets aan”. Of : dan schop je een homopaar in een bushokje in elkaar. Zo van God los kun je worden. En de duivel staat er met een brede grijns bij te lachen, als we alles maar goed vinden. En dan is er altijd wel een gladde rakker die in dat gat springt.

Leven is regelmatig zo kwetsbaar dat we NIET passief mogen blijven en wel NEEN moeten zeggen. Ook al ben je daar niet eens sterk genoeg voor; niet super. ZO onthand, zo onttakeld als de aangeslagen figuur onderaan de schilderij.

40dg98verzoeking

In de woestijn

Hij heeft niks in te brengen. Hij kan niet even daar in de woestijn een hemel op aarde toveren.

Dat brengt me bij een spreuk van LOESJE. “IEDEREEN WIL NAAR DE HEMEL. MAAR NIEMAND WIL DOOD”. Jezus tovert geen hemel op aarde. Maar Hij kiest ervoor een echte mens te zijn. Daar zal Hij wel aan sterven. Maar we volgen Hem deze 40 dagen, en dan zal Hij wel de Opgestane zijn! Hij is dan gestorven aan die wereld die al dan niet met toverij, burgerlijke criminaliteit of verwoestijning verziekt wordt.

Het heeft er alle schijn van dat die
aangevochten Jezus door een enorme hand
opgeraapt gaat worden;
en een duwtje in de rug krijgt.
Om de mensen NIET in de steek te laten.
Dat is OPSTAAN voor een wereld die satan
NIET in de aanbieding heeft.
Wij vieren weer 40 dagen naar Pasen om het daar
steeds dieper mee eens te worden.

amen.

(Ik zou zondag 5 maart 2017 voorgaan in X, maar hoefde op het laatste moment niet. Dan maar vanaf de reservebank, dacht ik.)