“En verlos ons van de wapenwedloop…”

Ik was eerlijk gezegd vergeten dat er aan een herziening van de tekst van het Onze Vader werd gewerkt. Bij een hippere versie van de 6e bede over het kwaad, Kwaad, de Boze neig ik naar ‘gerommel in de marge’, maar daar moeten ze zich in de nacht van de theologie maar niks van aantrekken. Ze stemmen maar.

Maar ik was net bezig met iets anders.

Ik zat verstijfd op mijn stoel toen president T. repte van het opzeggen van een wapenverdrag. Volstrekt voorspelbare reacties all over the place.
Ik leefde nog met de idee dat dat tenminste wat was! Maar volgens mr T dus niet. Niet meer. En Rusland vond ook dat andere landen ze wel mochten maken omdat ze niet aan het verdrag meededen.  En toen viel de Navo baas Mr T. weer bij, want wat was Rusland fout bezig. “Maar niemand zat te wachten op een nieuwe wapenwedloop”. Waarom denk ik nou toch dat dit prietpraat is?!

En toen waren we dus weer bang. En er werdeopland_missilen zeer ernstige types van stal gehaald om de situatie aan ons voor te leggen. Maar ook het Opland-meisje was er, van ‘om de dooiedood geen kruisraketten!’ want we waren nog van gisteren.

Ik denk dat we in een tijd leven dat de gedachte dat er meer geld in wapens gestoken moet worden gemeengoed is. Lees mijn blog van toen Mr T. in Brussel was.

 

Ik denk dat onze wereld de urgentie van ontwapening niet beseft. We ontkennen in feite wat er in Yemen gebeurt.
Ik denk dat er een meerderheid is die met wapens wil kunnen blijven gooien. Onder de lieden die we gekozen hebben om daarover te beslissen althans. Hoe zijn we daar in vredesnaam aan gekomen!
Er is een religie van geloof in wapens. Zwarte, duistere religie.

Er wordt nu geroepen om een nieuwe maatschappelijke discussie, om te voorkomen dat er onzaliger toestanden ontstaan als de minimale verdragen die we hebben, opgezegd worden, zonder dat er reëel zicht is op betere.

De kerk zou daar een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren door een bede aan het Onze Vader toe te voegen. “En verlos ons van ons geloof in bewapening”.
Dat zou nog eens een klapper zijn!
De kerk zou op haar grondvesten schudden!
De wereld zou herleven van goed gerucht!
De kerk die het Onze Vader echt vertaalt in termen van urgentie van deze tijd.

Logo_kleur_grootEn als dat dan echt een brug te ver is: allemaal lid worden van Kerk en Vrede.