‘Gewoon werk’ in een bommenfabriek van IS

Een politicus betitelt een luchtmachtaanval op Hawija met dodelijke afloop als moord. Hij krijgt daar een proces voor aan zijn broek. Aangespannen door een 1000 militairen. Zij stellen dat zij gewoon hun werk deden. Daarom deed die veteraan er zeker ook zijn uniform weer bij aan, sprekend bij Pauw!
Gewoon werk is geen moord. Dat in dit geval dat gewone werk 70 slachtoffers kostte ‘is niet o.k., natuurlijk maar dat is dan niet anders’.
De advocaat van de klagers voegt er nog fijntjes aan toe dat de aanval een opdracht was van de politieke leiding van ons land.

Ik ben heel benieuwd of er een rechtszaak komt voor de gekrenkte militairen. En of de rechter wil zeggen of een militaire aanval (met burgerslachtoffers) moord of ‘gewoon werk’ is. Hoe gewoon kan werk dan trouwens zijn? Zal de rechter de nabestaanden van de slachtoffers ook spreektijd geven? En zullen die zeggen dat hun ooms en tantes gewoon hun werk deden: autobommen maken? Ik hoorde daar de militairen niet over.

Even een parallel. De werknemers in hun sigarettenfabriek voelen zich vast ook geen moordenaars. Hun managers die de sjoemelsigaret hebben georganiseerd evenmin. Maar er vallen wel willens en wetens miljoenen doden. Want de schoorsteen moet roken!  Is dat geen moord? Dat is voorbedachte rade, mensen! Ik weet niet of dat in rechtszaken tegen de tabaksindustrie een rol speelt.

De militairen staan m.i. wel zwak met hun argument dat het element ‘voorbedachte rade’ ontbreekt. Ze hebben er een heel specifieke opleiding voor gevolgd. Je moet daar wel zelf bewust voor kiezen, toch. Niemand hoeft. Je kiest niet voor moord op die en die mensen, maar wel voor het doden in het algemeen. Juridisch is dat misschien geen moord…. het oordeel is aan de rechter.
Er is ook een godsvermogen besteed aan de middelen die ingezet zijn. Alle oorlogsdenken is ‘met voorbedachte rade’: je wilt er zo goed mogelijk in zijn. Om steeds efficiënter dodelijk geweld te kunnen inzetten. Waar en wanneer dat om welke reden dan ook nodig geacht wordt. Ook als er bij de bondgenoten zeer aanvechtbare motieven zouden spelen. Kern van het Nederlandse defensiebeleid is : meedoen op het hoogste geweldniveau. Dat doe je niet per ongeluk of zo. Daarom is die eerste F35 deze week binnengevlogen. Dat is geen onbedoeld neveneffect van een goed bedoeld plan van aanpak. Daar is bewust voor gekozen. Niet door de vliegeniers zelf.
Maar het blijft een heel vreemde variant van ‘gewoon werk’.

Ik heb wel gehoord van militairen dat zij bewust gekozen hebben voor het maken van vuile handen. Dat lijkt me een element dat in een eventuele rechtszaak boven tafel moet blijven. Oorlog is een ‘dirty job’, ook als de BV Nederland die voert.